„Cílem této naší akce je, aby se lidé více scházeli, aby měli k sobě blíž, aby i v dnešní uspěchané době se dokázali společně pobavit a nezjištně udělat něco pro ostatní,” vysvětlila Jitka Kopincová, jedna z pořadatelek Vernéřovického gáblíku. „Je fajn, že aniž bychom museli někoho přemlouvat, našlo se tolik hodných a šikovných lidiček, kteří napekli a se svým dílkem se přišli podělit,” dodala s potěšením.

Vítězství pro ořechové řezy

Sladké výrobky všech soutěžících hodnotila sedmičlenná porota v čele se starostou Tomášem Havrlantem. Po pečlivém ochutnávání se vítěznou mňamkou staly ořechové řezy od Jarči Veverkové, která za ně byla oceněna věncem buřtů. Na druhém místě se umístila Jitka Vlková s nepečeným dortem, jež obdržela šišku loveckého salámu. Pomyslný bronz náležel druhé z pořadatelek akce - Haně Krejčové, která si za své kynuté koláče odnesla klobásky. „Všechny tyto výherkyně získaly také diplom a odznak - řád zlaté vařečky,” řekla Kopincová.

Jedenáctiletý Jakub upekl plněné řezy

Zajímavostí je ta skutečnost, že nejmladším soutěžícím se stal teprve jednáctiletý Jakub Pindur, jenž upekl řezy z listového těsta plněné jablky a tvarohem. Za svůj výkon si rovněž zasloužil od poroty diplom a čokoládovou medaili.

„V loňském roce byl první ročník Vernéřovického gáblíku věnován brynzovým haluškám a soutěž spočívala v tom, kdo jich sní nejrychleji 750 gramů,” zavzpomínala Jitka Kopincová a dodala, že vítězem se stal Jindřich Šindelář s časem pod čtyři minuty.

„Již plánujeme příští ročník, ale zatím netušíme, jaké labužnické téma zvítězí,” zamyslela se závěrem pořadatelka soutěže s tím, že možná to budou pokrmy z brambor nebo třeba soutěž o nejlepší kyselé zelí. „Myslím že nápadů bude spousta a určitě to bude zase prima večer,” zakončila Kopincová.