Pokud se zadaří, mohlo by být jedno z pozorovacích stanovišť k dispozici již v dubnu nebo v květnu příštího roku a stalo by se tak pravděpodobně úplně jedinou veřejnou pozorovatelnou v našem okrese.


„Bylaby škoda, kdyby to, co vybudovali naši předchůdci, zcela zaniklo. Spousta lidí se navíc astronomickým dalekohledem v životě nepodívala. Zajímavé by to mohlo být určitě zejména pro mladší ročníky a děti,“ uvedl důvody obnovy, jejíž iniciátorkou je starostka města Ida Seidlmanová, člen polického Astronomického klubu Karel Vacek. Ten v současné době doma intenzivně pracuje na opravě klubového nefunkčního dalekohledu, který je rozebraný do jednotlivých součástek a po nelehkém a pracném sestavení bude na Havlatce v jarních měsících instalován.


„Dalekohled je zrcadlový systém Newton. Jeho tubus je zhotoven z masivních ocelových dílů. Montáž dalekohledu je pak paralaktického typu bez pohonu a chceme ji nahradit montáží, kterou jsme dostali darem z Broumova. Darovanou montáž nyní upravujeme a plánujeme ji navíc vybavit elektrickým pohonem. Po celkovém sestavení se hmotnost pohybuje okolo 250 kilogramů,“ informoval nás Vacek.


Co se týče druhého pozorovacího stanoviště na Havlatce, tak s jeho vybavením se prý v příštím roce zatím nepočítá. Důvodem jsou jednak finance (muselo by totiž dojít k zakoupení nového dalekohledu, jehož cena by se i s astronomickou montáží pohybovala okolo 40 tisíc korun) a také velký objem práce, kterou by čtyřčlenný Astronomický klub nemohl v tak krátkém čase zvládnout .


„Jestli někdy v budoucnu budeme zařizovat i druhou pozorovatelnu, závisí mimo jiné také na míře zájmu lidí o pozorování,“ upozornil Vacek.

Pozorovatelny zažily také pár vloupání

vÝŠEvás informujeme o tom, že ve městě pod Ostaší, přesněji na Havlatce, dojde na jaře k obnovení jedné ze dvou astronomických pozorovatelen.
Objekt by měl být otevřen nejdříve v měsíci dubnu. Ještě před tímto termínem však bude nutné kromě již zmíněného provést také nějakou větší opravu samotných pozorovatelen – dřevěných domků, a to i přesto, že se o ně nyní stará a i z vlastních finančních prostředků je udržuje člen polického Astronomického klubu Milan Siegel. Podle Karla Vacka by poté prvními pozorovateli měli být studenti Polické univerzity volného času. Pro ostatní veřejnost by stanoviště mělo být přístupné vždy po předchozí domluvě, a to po celý rok s výjimkou zimních měsíců.


„Budeme se ještě určitě s klubem domlouvat na možnostech podpory ze strany města. Kromě umístění dalekohledu na Havlatku se navíc uvažuje i o instalování dalšího přístroje na terasu Pellyho domů,“ prozradila starostka města Ida Seidlmanová, která k obnově pozorovatelen dala podnět.
Astronomické pozorovatelny byly na Havlatce postaveny v roce 1965 a fungovaly zde pro členy místního Astronomického klubu i pro veřejnost přibližně do roku 1992. „Původně jsme zde měli tři dalekohledy, z nichž dva nám zapůjčila hvězdárna z Hradce Králové. Na ty jsme každý rok obnovovali smlouvu. Po revoluci jsme je ale museli vrátit, protože v Hradci Králové vznikaly soukromé spolky, které měly o astronomii zájem a dalekohledy potřebovaly,“ vzpomíná Karel Vacek.


Dodal, že zhruba do roku 1994 byl v pozorovatelně ještě soukromý dalekohled, který byl však raději svému majiteli navrácen, a to z toho důvodu, že do pozorovatelny se někdo několikrát vloupal a objekt poničil. „V roce 1987 nám byl zničen například pozorovací deník, což je nenahraditelná škoda. Byly zde zapisovány návštěvy lidí a především také různá zajímavá pozorování,“ posteskl si Karel Vacek.