Ve čtvrtek kolem 15 hodiny se totiž nad Broumovem přehnala bouřka provázená silným větrem. Jeho intenzitě nedokázala odolat stará lípa stojící jen pár metrů od hřbitovního kostela P. Marie, který by po vypálení husity znovu postaven po roce 1459. Lípa se přibližně ve třech metrech nad zemí zlomila a letitý strom se poroučel k zemi. Po pádu poměrně mohutné lípy kmenu zůstalo pod kmenem asi osm hrobů, z nichž některé byly více či méně poškozeny. Rozbita byla i lampa veřejného osvětlení, ale dřevěnému kostelu se jakoby zázrakem strom vyhnul. Naštěstí v tom okamžiku nebyl v blízkém okolí ani žádný člověk, takže se pád obešel bez zranění.

„Dozvěděli jsme se o tom kolem 17 hodiny od městských strážníků. V pátek odpoledne jsme spadlý strom rozřezali a včera se už zbytky kmenu a větví odváželi ze hřbitova pryč,“ informoval nás ředitel tTechnických služeb Broumov Josef Vlček. „Byla to opravdu velikánská klika, že strom spadnul přesně podél kostela a neponičil ho,“ uvědomuje si Josef Vlček, jaké škody by na 550 let staré dřevěné stavbě mohl kmen způsobit.

Vzrostlé lípy na broumovském hřbitově nedávno podstoupily inventarizaci, při níž byl posouzen zdravotní stav stromů, včetně návrhů na opatření jejich ošetření. Jak nám včera sdělila vedoucí odboru životního prostředí Marcela Žouželková získalo město finanční prostředky na tuto činnost a hřbitov je jednou z lokalit, kde by se mělo v příštích měsících provádět ošetření stromů horolezeckou technikou. „Strom, který minulý týden spadl kousek od kostela byl určen k úplnému odstranění,“ sdělila Deníku včera Marcela Žouželková. Vítr však byl rychlejší než muži s pilami…