Z nejseverněji položeného hraničního přechodu na ten nejjižnější se v půlce prázdnin vydali na kolech dva dlouholetí kamarádi a cyklo nadšenci z Náchodska. Jiří Rak z Hejtmánkovic společně s Miroslavem Janečkem z Velkého Poříčí vyrazili nejprve vlakem se svými biky z Náchoda do Šluknovského výběžku, kde druhý den ráno v obci Rožany na česko-německé hranici o půl páté šlápli do pedálu a vyrazili. Vydali se do cíle, kterým byl nejjižněji položený hraniční přechod na česko-rakouské hranici – ve Vyšebrodském průsmyku. A právě tam v sobotu 5. srpna ve 13.15 dvojice cyklistů po téměř třídenní cestě úspěšně dorazila.

OD DEBATY O POLITICE KE SPORTOVNÍMU VÝKONU

„Ta myšlenka je strašně stará. S kamarádem jsme se už v roce 2001 domlouvali, že něco takového podnikneme. Vzniklo to v podstatě při debatování, kdy jsme došli k závěru, že zemička, která se dá přejet za tři dny na kole, nepotřebuje tolik politiků,“ vzpomíná s úsměvem Jiří Rak. „Těch řídících stupňů je strašně moc, a za těch 16 let, co nás to napadlo, se to bohužel ještě víc nakupilo. Ale pojali jsme ten výlet více sportovně než politicky,“ dodává s úsměvem.

TRASU JIM NAŠEL INTERNETOVÝ VYHLEDÁVAČ

Itinerář cesty vznikl naprosto jednoduše podle internetového plánovače tras. „Dal jsem do vyhledavače dopravní prostředek jízdní kola horská, začátek cesty Rožany a cíl Vyšebrodský průsmyk, a vypadla mi trasa, na kterou jsem dal několik průjezdných bodů pro snazší orientaci, vytiskl ji a podle ní jsme jeli,“ popsal Jiří Rak nenáročnou přípravu na severo-jižní průjezd republikou, a před cestou přiznal, že nemá ani moc natrénováno. „Trochu se to až stydím říct. Na kole sportovním mám naježděno tak 1200 kilometrů, a na kole pracovním, na kterým se pohybuji po Broumovsku, mám tak asi 200 kilometrů.“

PO BEZMÁLA 400 KM SE VRÁTILI DOMŮ VLAKEM

Vzhledem k tomu, že cyklisté měli předem zajištěné ubytování, tak museli dodržovat i denní porci kilometrů. „První den jsme dojeli do Mirošovic za Prahou, což bylo cca 185 kilometrů. Trochu se nám cesta protáhla kvůli prasklému pedálu, takže jsme v sedm hodin večer sháněli opravu. Naštěstí jsme narazili na prodejnu, kde nám pomohli. Druhý den jsme jeli do Českých Budějovic, což je dalších 140 kilometrů. Třetí den nás čekal ten zbytek, což bylo kolem 70 kilometrů do Vyšebrodského průsmyku. Odtamtud ještě 20 kilometrů do Dolního Dvořiště na vlak, který nás přes Prahu přivezl domů,“ ohlédl se za třídenním cyklovýletem Jiří Rak s úsměvným dovětkem, že tento projekt nebyl spolufinancován z fondů Evropské unie.