„Naše Marie není dospívající slečna, která se chystá překročit pomyslnou hranici dětství. Naše Marie je náš domov,“ říká za kolektiv obyvatel i zaměstnanců Domova pro seniory Marie sociální pracovnice Irena Svozilová.

A právě 15. výročí založení Marie si uprostřed týdne menší oslavou připomněli nejen senioři, kteří zde našli druhý domov v podzimu svého života, ale i současní a bývalí zaměstnanci a pozvaní hosté. Pro ně pro všechny bylo připraveno kulturní vystoupení dětského pěveckého sboru, po kterém se roztrhl pytel s gratulacemi. „Zdravím Marii jménem její ,sestřenice’ – nedalekého Domova důchodců, který letos oslavil desáté narozeniny nové přístavby, i jménem její ,babičky’, a tou je Okresní Bartoňův chorobinec, kterému bylo letos 77 let. Přeji Marii, aby byla plná spokojených lidí, kteří zde prožívaj tu část života, která na každého čeká a nikomu se nevyhne,“ pozdravil zde žijící seniory ředitel nedalekého Domova důchodců Václav Voltr.

Spokojenost lidí a jejich úsměv – to považuje za nejdůležitější výsledek práce zaměstnanců i ředitel Marie Jaromír Vejrych. „Když jsem hodnotil těch devět měsíců, co pracuji v tomto zařízení, tak jsem dospěl k názoru, že zde mám důležitou zpětnou vazbu, kterou jsem ne vždy v mých předchozích zaměstnáních měl,“ vidí smysl práce v Marii, kde je mu odměnou spokojenost obyvatel. V improvizovaném rozhovoru pro rozhlas ještě dodal, že pokud nějaké problémy v Marii jsou, tak je dokážou řešit.

V Marii bydlelo od jejího založení do dnešních dnů celkem 140 obyvatel. Krátkodobý pobyt takzvanou odlehčovací službu využilo do stejného data celkem 85 uživatelů. Bylo tu zaměstnáno až do současnosti 58 zaměstnanců v nejrůznějších profesích. V pozici ředitele se vystřídalo celkem pět žen a v posledních měsících drží žezlo vlády muž.