V hospici bude pracovat jedenáct sester a patnáct ošetřovatelek, zařízení bude trvale spolupracovat také s osmi lékaři, z nichž jeden tu bude stále přítomen jako vedoucí lékař.

Zatím bez řádových sester

První hospic v Pardubickém kraji ještě voní novotou, ale v průběhu několika málo dnů je personál připraven přivítat zde první klienty.

Zařízení za 85 milionů korun je připraveno pojmout celkem 27 pacientů, kteří zde budou trávit závěrečné období svého života ve 23 jednolůžkových a ve dvou dvoulůžkových pokojích.

Veškerý personál tvoří „civilní zaměstnanci“, řádové sestry tu prozatím sloužit nebudou.

Prostorné pokoje s LCD televizí

Pokoje jsou prostorné, vybavené moderními automatickými elektrickými polohovatelnými lůžky a střídmým, ale fortelně se tvářícím dřevěným nábytkem. Z interiéru pokoje je přímý bezbariérový přístup na poměrně rozměrný balkón, stejně pohodlně se klienti dostanou i na vlastní sociální zařízení. Na chodbách, v pokojích i na toaletách jsou všude dřevěná madla, kterých se mohou málo pohyblivý klienti v případě potřeby přidržovat.

Každý z pokojů má svou vlastní televizní LCD obrazovku, samozřejmostí je možnost přivolat si instalovaným signalizačním zařízením kdykoliv pomoc v nouzi.

V hospici je také vyšetřovna s glukometrem, tonometrem či fonendoskopem. K dispozici je i odsávačka, oxygenátor, speciální vana s hydraulickým zvedákem a další technické vybavení, které má ulehčit pobyt nevyléčitelně nemocným a imobilním klientům.

TISKOVÁ ZPRÁVA PARDUBICKÉHO KRAJE: Hospic: Neuvěřitelné se stalo skutkem

Chrudim (30. 9. 2009)
– Občanské sdružení Smíření otevřelo ve středu hospic, první v Pardubickém kraji. První těžce nemocné a umírající pacienty přijme již v pondělí. Na stavbu a vybavení chrudimského hospice přispěly Ministerstvo zdravotnictví ČR, Pardubický kraj a obce. Celkové náklady na výstavbu hospice včetně nákladů na vybavení a zahájení provozu činí 92 milionů korun. Pardubický kraj daroval částku 56 milionů.

Nestátní zdravotnické zařízení bude sloužit převážně občanům v Pardubickém kraji. „Za jeho otevřením se skrývá nezměrné úsilí lidí, kterým se podařilo hospic postavit a uvést do provozu,“ vyzdvihl hejtman Radko Martínek zásluhu Marie Blažkové, zakladatelky občanského sdružení Smíření. Vzniku hospice aktivně pomáhal radní zodpovědný za sociální oblast Miloslav Macela. „Pro mně končí životní etapa složitého shánění finančních prostředků,“ s potěšením konstatoval radní při zahájení. Neuvěřitelné se podle Macely stalo skutkem. Podařilo se vybudovat pro nevyléčitelně nemocné zařízení, kde prožijí důstojně nejobtížnější chvíle života v bezpečí, bez bolesti, se svými nejbližšími v klidu.

Zástupci Pardubického kraje, hejtman Radko Martínek, radní Miloslav Macela a Markéta Tauberová předali ředitelce Marii Blažkové vitráž se znakem Pardubického kraje. Ta se stane symbolem toho, že hospic, byť je nestátní, kraj považuje za své zařízení.

Projekt hospice veřejnost i obce v Pardubickém kraji podporují. Města Chrudim a Pardubice přispěla při zahájení stavby svorně částkou pět milionů korun. Informace o tom, kolik peněz obce do dnešního dne věnovaly, najdete na webových stránkách Pardubického kraje www.pardubickykraj.cz.

Magdalena Navrátilová