Studánky již dnes sice neslouží primárně jako zdroj pitné vody, stále ale zůstávají důležitou součástí přírody. Největšího rozmachu se dočkaly v minulém století, kdy se jejich počet odhadoval až na přibližně deset tisíc. Statistiky ovšem ukazují, že je jich v současnosti zhruba polovina.

Z královéhradeckého kraje byly do soutěže nominovány tři studánky, z nichž dvě vyvěrají v okolí Teplic nad Metují a jedna v Horním Maršově. Hlasovat pro některou z nich můžete až do konce července na webu www.zivestudanky.cz.

Bučnický pramen

- se nachází se na jižním okraji obce Bučnice na půl cesty z Teplic nad Metují do Dolního Adršpachu. Slouží jako zdroj pitné vody pro chataře v okolí i jako zastávka pro turisty. Kolem vede cesta pro pěší a cyklotrasa. Potřeboval by rekonstrukci, aby byla jeho voda lépe přístupná.

Studánka s pracovním názvem V díře

- se nachází rovněž u Teplic na Metují, u silnice na Skály. Pramen se nachází asi metr od silnice a je obehnán betonovou zídkou. Do studánky ústí dvě trubky, ale voda, která se stahuje z okolních zalesněných kopců, prýští jen z jedné. Podle data na stěně pochází studánka z roku 1929, kdy byl upraven po stavbě silnice v roce 1927. Dále po cestě se můžete dostat až k vrchu Čáp s rozhlednou, což je nejvyšší bod Teplic nad Metují (785 m.), nebo do osady Skály, stejnojmenné zřícenině a k Černému jezeru s naučnou stezkou.

Prameniště s odtokem by bylo vhodné vyčistit, upravit a studánku více zpřístupnit, protože je nyní ukryta v kopřivách a okolí je rozbahněné a zanedbané.

Studánka Horní Maršov

- tvoří součást křížové cesty nad Temným dolem. Ta se nachází v okrese Trutnov ve východních Krkonoších a pochází už z roku 1854. Kameny seskládané kolem studánky jsou trosky sochy anděla, kterého poničila větrná bouře v roce 1966, a jeho zkázu pak dokonali vandalové. Studánka má dobrou vodu, její kvalita se však hlavně po prudkých deštích ocitá v ohrožení.

Potřebuje tedy posílit zabezpečení pramene. Poutníkům by se také hodilo nové informační značení o dalších pramenech v okolí.