Rozměry pevnostního modelu Josefova, který je v měřítku 1:300, jsou doslova úctyhodné. Jeho šířka je 5,5 metru a délka 6,2 metrů. Mnohým z nás by se tento model nevešel ani do celé místnosti. Jeho rozloha čítá přes 34 metrů čtverečních. Vladimír Jirouš na něm strávil více než pět a půl tisíce hodin práce.

„Když jsem přišel do důchodu, trochu jsem se nudil. Snil jsem o tom, že udělám model Josefova. Viděl jsem už spoustu modelů jiných pevností a říkal si, že i Josefov musí mít ten svůj," popsal Vladimír Jirouš jeden z důvodů, proč se pustil do díla.

Model ukáže celý komplex opevnění

Dalším důvodem byli návštěvníci pevnosti. „Když přijedou turisté navštívit pevnost a ocitnou se tady v areálu, kde se provádí, nedokážou si představit, jak ta pevnost byla rozsáhlá. Na modelu uvidí celý komplex opevnění a dá se o něm i názorně vyprávět jak všechno fungovalo či jak by se pevnost dobývala. Pro lidi to bývá pochopitelnější," vysvětlil autor, který bude svůj model představovat návštěvníkům osobně.

VLADIMÍR JIROUŠ pracuje v areálu Bastionu IV už čtvrtým rokem na rozsáhlém modelu pevnosti Josefov.   Model pevnosti Josefova je podle Vladimíra Jirouše situovaný přibližně do roku 1850. „Po předání pevnosti roku 1787 to bylo v trochu jiném stavu a právě až do roku 1850 se vyvíjely, zbraně, taktika a bylo potřeba dělat dostavby a rekonstrukce. Proto má model podobu až z této doby," popsal autor a přiznal, že některé budovy v centru Josefova jsou navíc. „Roku 1850 tam nebyly, ale když přijdou někteří Josefovští, každý hledá ten svůj domek. Udělal jsem proto některé objekty i k dnešní době," prozradil.

Aby model pevnosti odpovídal skutečnosti, musel Vladimír Jirouš získat dobové plány, které jsou uložené v pražském vojenském historickém ústavu. „Plány byly zdigitalizované a pomocí počítačového programu jdou upravit do jakéhokoliv měřítka," popsal modelář. Celý model pevnosti je z polystyrenu, vrchní část je potažená sádrou a nechybí ani barevný nátěr.

Z dvojitých kasáren do prachárny

Model, který je prozatím umístěný v areálu Bastionu IV v bývalých dvojitých kasárnách, se časem přemístí do horního patra prachárny. „Je nutné tento prostor nejprve zrekonstruovat. Jsou tam špatné omítky, je potřeba udělat elektriku, dát do pořádku okna. Požádal jsem město, které rekonstrukci odsouhlasilo, a přislíbilo na ni čtyři sta tisíc korun," uvedl Jirouš a upřesnil, že model je možné rozložit jako stavebnici a po přestěhování a opětovném složení se ještě bude muset umístit pod skleněnou vitrínu.

Návštěvníci josefovské pevnosti, kteří si přijdou prohlédnout i toto nevídané dílo, se dozvědí také spoustu zajímavostí. Například to, že nejprve se stavěly vojenské objekty jezdecká kasárna, nemocnice, zbrojní sklad či velitelství. „Lidé se sem moc nehrnuli. Bylo to, jako kdyby šli do vosího hnízda," připomněl Jirouš.

Zájemcům pohovoří i o tom, že osídlovací dekret byl daný už dva roky po zahájení výstavby pevnosti. Lidé, kteří tady chtěli podnikat, byli nejprve prověření, protože šli do vojenského objektu, tak aby něco nevyzradili. Když prošli tímto katrem, dostali zadarmo pozemek, stavební plány, stavební dozor a patnáct let úlevu na daních.

„Nemohli sem dostat řezníky, přitom tady bylo pět masných krámů. Nechtěli sem jít, proto na náklady armády byla postavená řeznická budova, pak teprve pak sem přišli i řezníci," dodal další z mnoha zajímavých informací.

Jedním z původních domů, který na modelu také nechybí, byla vojenská prádelna. Původně to byl jeden z tehdejších domů vesnice Ples a sloužil jako zájezdní hostinec. Nechali ho stát a udělali z něho prádelnu, kam si chodili vojáci do Metuje prát prádlo.

Modelářství lákalo Vladimíra Jirouše už od mládí. Vyráběl lodě, letadélka i vláčky. Josefovská pevnost je jeho největším modelem. Snažil se ho vyrobit už před lety, ale použil papírový karton, který nebyl vhodným materiálem „Měl jsem hotovou jižní stranu pevnosti, ale když papír zvlhnul, kroutil se. Ke všemu jsem chodil do práce a nebylo moc času," zavzpomínal.

Vernisáž výstavy a plány do budoucna

Slavnostní vernisáž výstavy pevnostního modelu se uskuteční v sobotu 30. května v areálu Bastionu IV. „Mám pozvané kamarády z vojenských klubů z Polska, neměla by chybět scéna příjezdu císaře, poděkování sponzorům, občerstvení i volná zábava," plánuje Vladimír Jirouš.

A jaké má autor tvůrčí plány do budoucna? „Dám si měsíc pauzu a chystám se udělat ještě větší model než je tento. Jeho rozměry budou 11 krát 4 metry, bude to diorama s vojáčky, které názorně ukáže, jak by se tehdy pevnost dobývala," prozradil Jirouš.

VLADIMÍR JIROUŠ pracuje v areálu Bastionu IV už čtvrtým rokem na rozsáhlém modelu pevnosti Josefov.