Při platbě ročního poplatku do 31. března byla sleva 10 procent, lidé tedy mohli platit 450 korun. Kdo neuhradil poplatek do 1. října, byl mu zvýšen o polovinu.

Od roku 2013 platí nová vyhláška a změny, které přinesla, jsou platné i letos. „Základní sazba místního poplatku za komunální odpad je 650 korun za osobu. Kdo však zaplatí celý poplatek do 28. února, získá slevu ve výši 200 korun a může tak zaplatit stejně jako v roce 2012 a v letech předchozích, tedy 450 korun," uvedla mluvčí radnice Nina Adlof. Při platbě ročního poplatku od 1. března do 31. května činí sleva 150 korun, platí se tedy 500 korun. Kdo nezaplatí ani do konce září, tomu se sazba navyšuje o sankci ve výši padesáti procent.

Vodné a stočné během posledních čtyř let podražilo. V roce 2010 činilo vodné a stočné celkem 56,87 za metr krychlový dodané a odkanalizované vody. Letos to je 71,00 korun za metr krychlový.

Podle Vodáren a kanalizací (Vak) Náchod jsou hlavními důvody zdražení zvýšené ceny energií, potřeba peněz na opravy vodárenských sítí a zvýšení daně z přidané hodnoty z deseti na 14 procent. Do ceny se negativně promítá i klesající spotřeba vody. Výši vodného a stočného významně ovlivňují i daně a poplatky odváděné státu. Ty tvoří více než čtvrtinu celkové ceny.

Cena vodného a stočného na Náchodsku patří v hradeckém kraji k nižším. Vodárny v Hradci Králové, Jičíně a Rychnově nad Kněžnou mají ceny vyšší. Přes nárůst v ČR se Vaku Náchod daří cenu udržovat 7 % pod republikovým průměrem. Největšími akcionáři Vak jsou města Náchod, Nové Město nad Metují, Hronov, Broumov a Teplice nad Metují.