Návštěvníky hronovského parku nyní zastaví u hlavního vstupu u rodného domku spisovatele Aloise Jiráska zábrany. V současné době tam probíhají práce na vybudování nového vstupu, který je součástí plánované kompletní revitalizace parku.

„Je dobře, že se dělá nový přístup do parku. Stávající stav byl katastrofální a byl i špatnou vizitkou města. Jediné, co se mně na tom nelíbí, že odstranili veškerou zeleň a je to další velká žulová plocha, tak jako na náměstí. Jestli si město nenajde jiného projektanta, tak za chvíli budeme kamenným městem bez života," zhodnotil nový vstup pan  Stanislav, který zrovna sledoval postup stavebních prací.

Nově budovaná vstupní plocha do parku  má prý turistům a návštěvníkům města   nabídnout něco výjimečného a také pohodlnější přístup do klidové zóny a otevřít tak nový pohled na rodný domek spisovatele, který bude  večer i nově nasvícen.

V rekonstruovaném prostoru byla odstraněna stávající dlažba, betonové a prašné plochy. Vstupní prostor do parku bude vydlážděn žulovou dlažbou, která se použije z části stávající a doplní novou.

„Součástí prací je také vybudování nové splaškové a dešťové kanalizace včetně nové vodovodní přípojky. Budou položeny také nové zemní rozvody veřejného osvětlení se zemními a přízemními reflektorovými svítidly a diodovým pásem u Jiráskova domku. Instalován bude také rozvaděč a zemní přípojka elektro do budovy budoucího nového sociálního zařízení," informovala Michaela Kajnarová z městského úřadu.

Součástí prací je také sanace stávající studny, jejíž konstrukce bude vyspravena a osazena novým poklopem. Na novém prostoru, kde je počítáno i s travnatou plochou s ovocnými stromy, budou osazeny lavičky, odpadkové koše a také stojany na kola.

Přemístěny budou i stávající směrovky a také informační cedule, které nahradí nové světelné. V prostoru revitalizace jsou navrženy rovněž nové sadové úpravy, které jsou součástí projektu revitalizace sídelní zeleně.

Práce na revitalizaci prostoru mezi rodným domkem Aloise Jiráska a budovou kavárny Blanka byly zahájeny začátkem června a dokončení je naplánováno na čtvrtek 30. července. Návštěvníci 85. Jiráskova Hronova, který začíná 31. července, tak budou mít už k dispozici nový vstupní prostor do parku Aloise Jiráska, který je oblíbeným místem pro relaxaci a koná se zde na přírodním pódiu také doprovodný program festivalu.

Návštěvníci parku musejí prozatím využívat další přístupové cesty. Odměnou za jejich trpělivost jim bude nový komfortní přístup jak k rodnému domku spisovatele, tak i do prostor oblíbené klidové zóny.

Po celou dobu revitalizace byl také zajištěn přístup do muzea v rodném domku spisovatele Aloise Jiráska.