Několik minut po 10. hodině dopolední padl první stožár vysokého napětí na Novobydžovsku a dominový efekt pomohl k nejrozsáhlejšímu výpadku proudu na východě Čech. Uvedl to server novinky.cz. Poruch energetici napočítali dokonce více, než při ničivém orkánu Kyrill vloni v lednu.
Zoufalá situace byla především v Pardubicích. Téměř sto tisíc obyvatel krajského města se ocitlo na dvě hodiny bez proudu, elektřina byla zpátky nahozena až před čtvrtou hodinou odpoledne.


Úplně zkolabovala městská hromadná doprava. V křižovatkách uvízly trolejbusy a musely být složitě odtahovány pryč. V MHD je nahradily autobusy.
Na chvíli vypadla z provozu dokonce i opatovická elektrárna, což kritickou situaci podtrhlo. „Po poledni elektrárna opět najela a vrátila se do normálního provozu," řekl serveru novinky.cz mluvčí elektrárny Petr Zadák. Důvodem výpadku byl chybějící odběr v síti, kvůli němu musela elektrárna zastavit provoz.


Elektrárna dopoledne nevyráběla ani teplo. Opatovice zásobují teplem Hradec, Pardubice a široké okolí.



Východočeští energetici: kalamita je srovnatelná s Kyrillem

Stav nouze, který ČEZ vyhlásil ve čtyřech českých krajích, se týká obou východočeských. Platí jak v celém Královéhradeckém, tak Pardubickém.
„K nejvíce postiženým oblastem východočeského regionu patří Novobydžovsko, Semilsko, okolí Jaroměře a Dvora Králové, Pardubicko, Hlinsko a okolí,“ uvedla mluvčí východočeské skupiny ČEZ Šárka Beránková.


Výše škod zatím nebyla vyčíslena. Bez elektřiny je většina východních Čech, nikoliv jen několik měst o obcí.
„Jsou to opravdu tisíce domácností, vlastně většina území. Šlo to v takových pásmech, kudy se to přehnalo, elektřina nefunguje,“ řekla Beránková.
Bez proudu jsou například stotisícové Pardubice, ale i Chrudim. O vesnicích v okolí ani nemluvě. „Technici z terénu volají, že kalamita je srovnatelná s loňským Kyrillem. Máme dokonce šest poruch na velmi vysokém napětí. Dále kolem stovky na vedení vysokého napětí. Spadlé stožáry vysokého napětí jsou například v Opočínku a u Hřibska na Hradecku,“ uvedla Beránková.


Například rozvodnu Opočínek nebo Všestary se už podařilo uvést zpátky do provozu, rozvodny v Tuněchodech, v Novém Bydžově nebo v Hlinsku ale nadále nefungují.


„Rychlost větru na mnoha místech ve východních Čechách dosahovala rychlosti orkánu. V terénu je přes 1000 pracovníků poruchových čet, které pracují na odstraňování poruch. Opravy na řadě míst komplikuje opětovný silný vichr,“ dodala Beránková.