VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Výlet za pivem láká více lidí

Náchod - Sezona památek v uplynulém týdnu začala. Na Náchodsku ale mají velkého konkurenta - náchodský pivovar Primátor. Návštěvy pivovaru, a nejen toho náchodského, jsou totiž v posledních letech stále více oblíbeným a vyhledávaným turistickým cílem.

12.4.2014
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK

Pivovaru Primátor každým rokem počet návštěvníků narůstá. V prvním čtvrtletí letošního roku zavítalo za brány pivovaru dokonce už 700 osob. Za celý loňský rok si přijelo místa, kde se vaří pivo, prohlédnout více jak 3 000 zájemců, přičemž třetina z nich přijela ze zahraničí.

„Nejvíce turistů k nám dorazilo z nejbližšího Polska, dále pak z Dánska, Ruska a Německa," říká Markéta Flousková z marketingového oddělení pivovaru.

Je prý o co stát

Obchodní sládek Pavel Kořínek, který většinu návštěvníků již pěkných pár let pivovarem provází, nevynechá žádné místo, které je pro výrobu klasického českého piva důležité. Návštěvníci tak prochází varnou, spilkou, sklepy s ležáckými sudy, chlazením, filtrací a stáčírnou láhví a sudů.

S průvodcem Pavlem Kořínkem je o co stát, neboť vypravěč i znalec je skvělý. Vždyť v pivovarnictví pracuje už čtyřicet let a jako sládek třicet let. „Sládek nevaří pivo. Z vody, sladu a chmele se totiž na varně uvaří mladina, kterou až pivovarské kvasinky přemění na pivo," upozorňuje na základní věc Pavel Kořínek.

Ti, kteří si objednali exkurzi také s ochutnávkou piv, odchází po prohlídce pivovaru do návštěvnického centra. „Tam mohou ochutnat celé portfolio patnácti druhů piv značky Primátor, dvou druhů ochucených piv značky Chipper, nebo si mohou vybrat z pěti druhů limonád," dodává Markéta Flousková.

Zájemci mohou do pivovaru zavítat také hned na tři tématické kurzy, a to do nově zrekonstruovaného školicího střediska. Mohou se zde vydat třeba za poznáním technologie výroby klasického českého piva. Kurz je určen výčepním, provozovatelům a majitelům restaurací a hotelů, odborným školám a široké laické veřejnosti.

Další kurz nese název Jak pečovat o pivo v gastronomii a zájemci se při něm dozví, jaké jsou vhodné podmínky skladování piva, tlačná média, sanitace pivních cest, estetika čepování a praktické vyzkoušení čepování. Třetí kurz nadchne kdekoho, neboť je zaměřena na druhy piv a jejich degustace senzorické degustační hodnocení piva a základy pivního someliérství.

Kdo se chce přijít do pivovaru podívat nejen na exkurzi, ale také si poslechnout skvělou hudbu, ten si má podle ní zaškrtnout v kalendáři datum sobota 17. května, kdy se v jedenáct hodin otevřou brány pivovaru, a začne tradiční akce Den s Primátorem.

Autor: Pavel Bednář

12.4.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Šaty z výstavy si přivlastnili tři místní mladíci ve věku 25, 17 a 15 let. Když se z médií dozvěděli, že to není obyčejné oblečení, ale drahé artefakty s uměleckou krajkou, raději je vložili do igelitové tašky a vrátili.
5

Nevěděli, co se šaty, tak je vrátili

Ilustrační foto.

Derby rozhodly jaroměřské vstupy do třetin

Superdebata Deníku: ptejte se Babiše a dalších lídrů

Pokud chcete ještě něco vědět před volbami od kandidujících stran, máte šanci se zeptat právě teď. Deník ji vašim jménem položí už ve čtvrtek 19. října, tedy den před parlamentními volbami, desítce lídrů politických stran při závěrečné předvolební debatě v sídle listu.

Sokolovna nasála skvělou atmosféru s Masajem, vybralo se přes 57 tisíc

Česká Skalice /FOTO/ - Fenomén. Tak by se dal směle označit charitativní festival Nasajem s Masajem, který minulou sobotu v sokolovně vstoupil do osmého ročníku.

Startuje soutěž Chance být hvězdou. Točte a posílejte videa

Parádičky, skvostné góly. Bláznivý maskot, hluční fanoušci (a sličné fanynky). To všechno přináší fotbal. A právě dnes startuje soutěž, jež určí, kde najdete ty nejzajímavější borce.

Šest gólových zápisů provodovského Hlavy

Náchodsko - Stoprocentní úspěšnost zaznamenali ve víkendových zápasech fotbalové I. B třídy regionální zástupci.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení