Namísto rychlíků a spěšných vlaků budou zřízeny dvě trasy náhradních autobusů. Pro cestující ve směru do Jaroměře a Hradce Králové je určena Trasa A, která povede z Trutnova přes Červený Kostelec do České Skalice, bez zajíždění do stanice Starkoč.


Odjezdy autobusů trasy A z Trutnova budou stanoveny o necelých 15 minut dříve, než jsou pravidelné odjezdy vlaků.


Trasa B náhradní dopravy bude z Trutnova směrována rovněž přes Červený Kostelec, odtud dále na Starkoč. Je určena zejména pro cestující jedoucí do Václavic a dále do Náchoda nebo Nového Města nad Metují.


Autobusy na trase B pojedou z Trutnova o 20 minut dříve. Náhradní autobusy za osobní vlaky pojedou jednotně do stanice Starkoč, s odjezdem z Trutnova přibližně o 15 minut dříve oproti pravidelnému odjezdu vlaku.


Pro cestující ze směru od autobusového stanoviště v Červeném Kostelci, přestupující na vlaky směr Jaroměř, Hradec Králové, doporučujeme využít předchozí spoje k železniční stanici, jedoucí o 15 až 20 minut dříve.


Železniční zastávka Rtyně v Podkrkonoší zastávka nebude po dobu výluky obsluhována.


Místo železniční zastávky Suchovršice se bude nastupovat na zhruba tři kilometry vzdálené autobusové zastávce Markoušovice, Sedmidomí, která spadá pod Velké Svatoňovice. Naopak bude zřízena mimořádná zastávka Velké Svatoňovice, Valy kvůli možnosti přestupů na autobusy do Úpice. Další podrobnosti o umístění zastávek lze najít ve Výlukovém jízdním řádu.


Ve směru od Teplic nad Metují budou přípoje zajištěny ve stanici Trutnov střed, kromě vlaků s odjezdy z Trutnova střed ve 12:45 a 16:44 hodin.
Cestující z Úpice směr Hradec Králové přestoupí na náhradní autobusovou dopravu už na zastávce V. Svatoňovice, Valy. Stejně budou návaznosti zajištěny i v opačném směru.


Návaznosti od autobusů z Odolova budou v Malých Svatoňovicích zajištěny ve směru na Trutnov, nikoliv však ve směru na město Červený Kostelec.