Na několika panelech, které jsou polepeny plakáty a uvnitř jsou umístěny artefakty, je připomenut koncentrační tábor Gross-Rosen, který stál na polském území necelých šedesát kilometrů od našich hranic.Výstava potrvá do neděle 10. května 2015.

O existenci tábora téměř nikdo neví

Toto působivé memento má za úkol připomenout zvěrstva především mladé a střední generaci, které tuto ničivou válku nezažily.

O tom, že v blízkosti hranic existoval koncentrační tábor Gross-Rosen neměla ani tušení třeba Žaneta Flamencová, která si výstavu se zájmem prohlížela.

„Opravdu jsem o tomto táboře nikdy neslyšela. Výstava mě zaujala a vypadá opravdu dobře. Válku jsem nezažila, a ani bych nechtěla, ale je dobré, že se to stále připomíná. Důležité je, aby si toho všímali zejména ti mladí. Co si to tady prohlížím, tak lidé okolo chodí, ale velký zájem neprojevují. Bylo by dobré, kdyby si na náměstí udělali procházku děti ze škol. Tam je potřeba začít předávat informace. Jde ale o to, zda o výstavě vůbec vědí. Je úžasné, co jsem se dozvěděla, že to byla maturitní práce studentů. Je to opravdu moc pěkně udělané," pochvalovala expozici Žaneta Flamencová.

Informovanost zabrání opakování

Na výstavu uprostřed náchodského náměstí narazili náhodou i maturanti, když se šli po napsání testu trochu provětrat.

„Že tady nějaká výstava je jsme neměli ani tušení. Jen jsme se koukli, tak jsme hned věděli o čem to je. Je dobře, že se to tady připomíná. Nemělo by se zapomínat, co se stalo. Je potřeba o tom vědět, aby se to už nestávalo. Je to takové varování. Když se na vše zapomene, tak je šance, že se to může znovu opakovat," ocenili existenci výstavy připomínající hrůzy druhé světové války Simona Lorencová a David Janáček.

Jak se svěřili, tak ze školy toho prý o válce moc nevědí. Na střední škole se prý tomuto tématu moc prostoru nevěnuje.

„O tom, co se při válkách dělo a jak lidé trpěli, víme docela dost. Hodně informací ale máme z vlastních zdrojů. Většinou z rodiny z vyprávění nebo z filmů. Spíš tedy z vlastní iniciativy. Na školách by se tomu mělo více věnovat, aby už tam měly děti přehled. Ne to ale zase do nich dostávat nějak násilím, to také není dobré, ale s určitou mírou to neuškodí," dodali maturanti.