„Knihy našemu muzeu věnovali potomci Egona Hostovského. Pro nás to má ohromný význam, protože si shromažďoval všechny exempláře svých vydaných knih. Podobný soubor, který nyní máme, nikde jinde v České republice neexistuje," řekl ředitel Sádlo.

Dodal, že jde zhruba o stovku knih, soubor obsahuje i některé unikáty.

Mezi cennými knihami je například vydání Hostovského knihy Půlnoční pacient v japonštině. V některých knihách jsou také jeho vpisky. Publikace darovaly jeho potomci Paul Hostovsky a Olga Castiellová.

Celý soubor knih je v Hronově vystavený poprvé, po skončení výstavy budou knihy k dispozici badatelům v muzejní knihovně, příští rok by měly být k vidění na velké výstavě týkající se Egona Hostovského. V prostorách knihovny je expozice k vidění v pondělí, v úterý a ve čtvrtek od 8:30 do 11 a od 12:30 do 17:30 hodin a v sobotu od 8:30 do 11 hodin.

Hostovský, jehož odborníci řadí k předním českým prozaikům 20. století, se v Hronově narodil 23. dubna 1908. V USA zemřel 7. května 1973. Jeho nejčastěji překládanou knihou je špionážní román Nezvěstný, který se odehrává v Praze před únorem roku 1948. Osobní bilancí a shrnutím jeho životního názoru je rozsáhlý román Všeobecné spiknutí. Známé jsou také romány Cizinec hledá byt či Dobročinný večírek.

Hostovský pocházel z židovské česky orientované rodiny jako nejmladší z osmi dětí. Jeho otec byl společníkem zdejší textilní firmy. Vystudoval gymnázium v Náchodě. V roce 1937 vstoupil do služeb ministerstva zahraničí. Za okupace byl v Belgii, odkud odjel do Francie, Portugalska a v roce 1940 do USA. Po válce byl chargé d´affairtes v norském Oslo. V roce 1950 se vrátil do USA.