Páni špacírovali ve fracích a dámy v nádherných róbách s obručemi. Iluze mládí Boženy Němcové byla takřka dokonalá. Za tónů Smetanovy Jiřinkové polky nastoupili přítomní hosté do prostor bývalého Steidlerova hostince, kde dnes sídlí muzeum věnované slavné spisovatelce.

V Jiřinkovém sále se pak uskutečnilo slavnostní shromáždění zastupitelů města a pozvaných vzácných hostů. Královéhradecký kraj zastupoval hejtman Lubomír Franc. Slavnosti se zúčastnil také starosta Jaroměře Jiří Klepsa či delegace města Náchoda.

Přítomné hosty přivítal českoskalický starosta Tomáš Hubka. Poté vystoupila Miloslava Smetanová s Eliškou Sedláčkovou s úryvkem z Babičky. Na klavír hrála Eva Suchánková. V programu dále vystoupili řečníci. Hejtman Franc prohlásil, že má Babiččino údolí a Ratibořice velmi rád a podobně jako Kuks nebo Sněžku je považuje za velmi atraktivní a známá místa našeho kraje.

Mluvilo se také o odkazech Němcové

Vlastimil Havlík, ředitel Textilního muzea, pohovořil o Boženě Němcové a současnosti. Podobné téma otevřela také Věra Vlčková, historička a spisovatelka, která mluvila o odkazech spisovatelky.

V dalším bloku přednášejících vystoupil také skalický místostarosta Josef Daňsa se stopami vzpomínek na Boženu Němcovou.

Milan Horký, ředitel Muzea Boženy Němcové, přednesl příspěvek na téma obnova muzea v nových společenských podmínkách. Připravovanou revitalizaci muzejního areálu dokumentovaly rovněž panely se studií nově vznikajícího Kulturního a historického centra Boženy Němcové.

Na závěr vystoupil zastupitel města Česká Skalice Petr Fejfar, který se zamyslel nad problematikou stejné instituce. Nakonec zazněly zdravice delegací z partnerských měst České Skalice v zahraničí. Promluvil zde Dariusz Kupiec zástupce starosty města Polanica Zdrój. Město Bardo zastupoval starosta Krzysztof Żegański. Zazněla i zdravice Branislava Trégera, primátora Liptovského Hrádku.

Všechny přítomné překvapilo a potěšilo vystoupení výtvarníka a sochaře Jože Žlause ze slovinského Vojniku, který tento měsíc do města mládí Boženy Němcové zavítal již dvakrát. Jeho emotivní projev v rodném jazyce nebyl pro Čechy žádným neznámým jazykem. Naopak!

Aplaus patřil Barunce a babičce

Závěrečný bouřlivý aplaus patřil Barunce a babičce v podání Miloslavy Smetanové a Elišky Sedláčkové, jež připravily další ukázku z Babičky, tentokrát v dobových kostýmech. Iluze Babičky byla naprosto dokonalá. Nejeden návštěvník se neubránil dojetí!

Odpoledne slavnostní program pokračoval v ratibořickém zámeckém parku, kde se konala akce nazvaná Pocta Boženě Němcové. Program mimo jiné zpestřilo pěkné vystoupení Folklorního souboru Barunka z České Skalice.

Do Ratibořic až do večera zavítalo několik stovek návštěvníků, které přilákalo sluníčko i atraktivní program.

Jan Holý