S prvními prázdninovými dny začaly jako tradičně letní tábory. Na některé z nich se zároveň vydali hygienici, aby zkontrolovali zda provozovatelé dodržují všechna hygienická pravidla.

„V prvních osmi prázdninových dnech jsme provedli dvanáct kontrol v rámci Královéhradeckého kraje,“ řekla nám mluvčí Krajské hygienické stanice v Hradci Králové Veronika Krejčí.

Jak dodala, hned ve dvou případech museli uložit sankce v celkové výši 2500 korun. Podle Krejčí nedodrželi provozovatelé těchto táborů správnou hygienickou praxi při přípavě pokrmů a skladování surovin. Zároveň zjistili závadu při ubytování dětí, kdy chyběla nepropustná podložka u horních postelí. „Obecně lze říci, že nejčastější závady zjišťujeme právě ve stravování, v ubytování a ve vedení zdravotnické dokumentace dětí. Zatím se nám ale nestalo, že by táboru hrozilo jeho zrušení,“ doplnila Veronika Krejčí.

S dobrým nápadem nedávno přišel Filip Kořínek, autor projektu „Opravdu dobrý tábor“.

Rodiče by měli při výběru tábora dbát na dobré reference známých, případně na tradici a dobré jméno pořadatele, doporučuje to organizace Pionýr v rámci akce „Opravdu dobrý tábor“. Podle Kořínka je například dobrá tradice. „Pokud by měl tábor průšvih, určitě by se nepořádal dvacet let,“ uvedl Filip Kořínek.

Osmero dobrého tábora:
1 Má kvalifikované vedení
2 Má zajímavý program
3 Je bezpečný
4 Je ve vhodných prostorách
5 Je zdravotně zabezpečen
6 Má dostatek informací pro všechny
7 Rozvíjí osobnost dítěte
8 Má důvěryhodného pořadatele

Cílem zajímavého projektu je přiblížit rodičům tábory jako běžnou obchodní službu, kterou by si měli pečlivě vybírat. Vždyť si také tábory pro děti sami platí. Informační akce probíhá na internetových stránkách www.dobrytabor.cz . Rodiče zde například najdou osm pravidel, která by měla být zárukou, že se dítěti bude na letním táboře líbit a bude v naprostém bezpečí.
(pov)