„Nápad vznikl tak, že se parta z Klubu přátel turistiky, která pořádá také „Polickej vandr" a zimní táboření na Hvězdě, dohodla a navrhla, že kdo chce, ať přijde na Silvestra odpoledne k Čertově skále. Tam se naposledy v roce pokecalo, popilo, a pak se šlo slavit. Když jsme začínali, tak to byla komorní soukromá akce a chodilo maximálně do stovky lidí. Po letech se z toho však stala masová záležitost a schází se tady okolo tisícovky lidí. Pomalu to začíná být nezvládnutelné," popsal vznik akce za organizátory Petr Scholz.

Cestu ke skále si každý vybere sám

Jak dále uvedl, není stanovena žádná oficiální trasa, každý může jít podle svého uvážení a kondice. Je pouze uveden čas, kdy se u skály sejít. Původně to bylo pořádáno pro Poličáky, kteří toto místo znají a vyhovující cestu si najdou. Dnes sem ale chodí třeba i Pražáci, kteří tráví konec roku na okolních chalupách.

„Z jednoduchého nápadu vznikla oblíbená masová akce. Je tady hodně lidí, ale pořád to je takové srdeční a má to svoji atmosféru. Místo toho, aby se lidé doma povalovali, přijdou sem a alespoň se před večerem trochu protáhnou. Dnes už to je tradice, tak se budeme snažit pokračovat, pokud to bude v našich silách. Záleží také, jak dlouho vydrží dobrovolníci, kteří nám s uspořádáním hodně pomáhají," dodal Scholz.

U Čertovy skály čekal na příchozí sám velký Sarka Farka se svojí neposednou družinou. Na povzbuzení a zahřátí byl připraven čaj a ostrý čertovský mok, který řádně povzbudil. U skály hořel oheň, na kterém bylo možné opéci si buřty. Ty si ale musel každý přinést vlastní, od čertů dostal jen hořčici.

Čerti každého pro štěstí umazali

Čerti rozdávali také přáníčka napsaná tajným inkoustem, ten se objevil až po zahřátí nad ohněm. Každého též čerti pro štěstí v novém roce zamazali pekelnými sazemi.

Na vejšlap se vydal ze Žďáru nad Metují také Milan Brát s rodinou.

„Chodíme sem pravidelně už šest roků. Dříve to bylo takové komornější, dnes už chodí mnoho lidí, ale pořád nás to sem táhne. Je to příjemná procházka po vánočním přejídání a před večerní silvestrovskou oslavou," uvedl Brát.

Líbilo se to i malé školačce Báře Brátové, která se svěřila, že se ani čertů nebála. Opekla si špekáček a těšila se na večerní ohňostroje.

„Abych se přiznal, tak to je moje letošní nejdelší tůra. Šli jsme ale jen z Police, tam jsem nechal auto. Už tady jsem po třetí a je to příjemná procházka po svátečním přejídání a lenošení," svěřil se Aleš Vajsar z Velkého Poříčí.