Stejně jako v tom prvním bylo nominováno pět osobností. „Často se na takové lidi zapomíná, chtěli bychom to proto napravit a veřejně jim poděkovat," řekla Olga Faltová, tajemnice pořádající Komise pro obřady a slavnosti MěÚ. Slavnostní program uváděla moderátorka Romana Pacáková z Českého rozhlasu Hradec Králové. Hostem programu byla známá zpěvačka Jitka Zelenková.

A kdo byl letos oceněn a stal občanem města? Zcela po právu nestor českoskalického skautingu Rudolf Rousek, který se zasloužil nejen za jeho další rozvoj, ale má také výrazné zásluhy na výstavbě pomníku Jiřího Šimáně Šípa v České Skalici, ikony zdejšího skautingu zabitého StB. V kulturní a společenské oblasti komise ocenila Miloslavu Smetanovou, hospodářku ve Společnosti Boženy Němcové. Nominace myslela rovněž na její členství ve výboru Sokola, na aktivní účast při kulturních akcích jako členky Ženského pěveckého sboru a literárního hudebního kvintetu, za členství v kulturní komisi a aktivní pomoc při vydávání Českoskalického zpravodaje.

Dalším oceněným se stal Vladimír Ježek, který dlouhá léta působí ve vedení Klubu českých turistů a nominován byl i za přípravu a organizaci dálkového pochodu Barunka a s tím spojenou propagaci města. Letitá spolupráce s městem a jeho propagace vynesla ocenění Věře Vlčkové, která vydala knihy související se Skalicí, zpracovala medailony osobností města a vydala řadu článků a studií uveřejněných v regionálním i celostátním tisku v historických i literárních sbornících.

V pětici oceněných občanů je také neúnavná organizátorka kulturního a společenského života ve městě Květa Ležovičová. Ta cenu obdržela za podporu zachování kulturního dědictví spojeného s Boženou Němcovou, rozvoj cestovního ruchu v Babiččině údolí, pořádání akcí pro získání finančních prostředků na obnovu historického kuželníku v Ratibořicích, na opravu lávky za mlýnem, obnovu ratibořických laviček a za „pomocnou ruku podanou vždy s úsměvem."

Den občanů města se stal dobrou tradicí a bude podle organizátorů pokračovat i v příštích letech. „Domnívám se, že v našem městě je hodně osobností, kterým leží na srdci věci veřejné a snaží se o to, aby Česká Skalice po všech stránkách vzkvétala a stala se místem, kde se dobře a kulturně žije," prohlásil už při prvním ročníku nominací starosta Tomáš Hubka.

Hynek Šnajdar