Hlavním smyslem bylo upozornit na naši Zemi s její jedinečnou přírodou, atmosférou, optimální slunečním svitem, které svými nešetrnými zásahy rozkolísáváme a způsobujeme velké problémy, které mohou být velmi negativní pro nás i pro další generace.

„Nabídli jsme program pro dospělé i pro děti. Stěžejní byly výstavy na chodbě a v předsálí, které se týkaly udržitelného rozvoje a originální zpracování ekologických problémů včetně návrhů na jejich zmírnění. Tyto návrhy zpracovali žáci místní základní školy v rámci projektového dne, jehož se každoročně účastní všechny třídy. K vidění byla i výstava o zajímavostech v přírodě z knihy Svět přírody pro zvídavé kluky a holky," uvedl hlavní organizátor Antonín Šimek.

Na náměstí si bylo možné zasoutěžit v třídění odpadků, ošetření zranění, výsevu bylinek a přemýšlení na flipchart o tom, co se Zemi líbí a nelíbí.

Byl instalován také hřbitov odpadků, kde se kolemjdoucí mohli dozvědět, jak dlouho se jaký materiál jako odpad rozkládá. Od ohryzku, po kterém za šestnáct dní nic není, až po polystyren a sklo, mající schopnost vydržet v zemi tisíce let. V knihovně zase probíhala výtvarná a keramická dílna nejen pro děti. Každý, kdo měl chuť, si zde mohl namalovat kamínek, klacík, vymodelovat něco z keramické hlíny nebo namalovat slunce či Zemi.

„Akce se konala v Poříčí poprvé, proto jsme měli strach z účasti. Během dne ale přišlo okolo padesátky lidí, a tak jsme spokojeni. Nejvíce to byli rodiny s malými dětmi. V příštím roce bychom akci rádi zopakovali," dodal Antonín Šimek.

Akci uspořádal Městys Velké Poříčí ve spolupráci s dobrovolníky ze Zdravotnického kroužku MS ČČK Velké Poříčí, skauty z 21. oddílu Bor Velké Poříčí ze Svazu skautů a skautek ČR a několika dalšími dobrovolníky z obce.