Od 10. července začal pro všechny muslimy postní měsíc ramadán. Původně měl začít už o den dříve, ale duchovním v Mekce se nepodařilo spatřit měsíční srpek, který příchod ramadánu ohlašuje. Všichni v práci jsme se těšili, že budeme moci spát o hodinu déle, ale museli jsme ještě vydržet.

Naše pracovní doba v tomto měsíci je dopoledne od devíti do dvanácti a večer od osmi do jedenácti hodin. Zákon nařizuje maximální pracovní dobu šest hodin denně. Vám to může znít fantasticky, pracovat tři hodiny ráno a pak mít celý den volno. Já si také myslela, že to bude paráda. Ale představte si, přijdete odpoledne domů, dáte si nějaký oběd a vyrazíte k bazénu nebo na pláž. Sluníčko, voda a horko vás samozřejmě unaví a vysílí. Přijedete domů třeba okolo půl sedmé, něco sníte a nejraději byste už jen odpočívali na gauči u televize. Místo toho jdete na osmou do práce, kde máte před sebou třeba šest pacientů.

Pacienti se totiž po západu slunce najedí a „hurá" na rehabilitaci. Motivace cvičit s někým o půl jedenácté v noci je u mě velice malá. Snažíme se s kolegy přes den vždycky něco podniknout, než abychom si šli lehnout a prospali se. To se nám zdá zbytečné.

Po příchodu z práce se ještě sejdeme v obýváku, chvíli si povídáme, vypijeme sklenku vína a okolo jedné nebo půl druhé jdeme spát. Určitě je to další velice zajímavá zkušenost, kterou člověk v Čechách pravděpodobně jako fyzioterapeut nikdy nezažije.

Ramadán je devátý měsíc islámského kalendáře. Půst v tomto měsíci patří mezi pět pilířů islámu. Během tohoto měsíce údajně prorok Mohamed obdržel první boží zjevení. Na paměť toho drží muslimové v měsíci ramadánu zvláštní půst. Ten se nazývá saum a jeho smyslem je přiblížit se více k duchovní podstatě islámu.

Muslimové začínají svůj půst se svoláváním na ranní modlitbu fadžr, která se koná při úsvitu. Dnes byl fadžr přesně ve 3:41 hodin.

Jako správný „Arab" mám v mobilu staženou aplikaci, která mi ukazuje přesné časy všech pěti modliteb. Vypnula jsem si akorát funkci, při které vám začne služebník mešity muezzin předčítat Korán na začátku každé modlitby.

Je běžné, že cvičím s pacientem a slyším muezzina z nedaleké mešity, ale také z mobilu a do třetice poslouchám, jak si pacient cosi přeříkává. Někdy se i stane, že nereaguje na mé povely, takže je musím opakovat.

O zásadách při ramadánu a našich zážitcích, kterých máme nespočet, vám povyprávím příště.

Markéta Klemmová