Vedení náchodské nemocnice má svůj návrh dopracovat z odborného a ekonomického hlediska a předložit k projednání. „Návrh možných změn, které by mohly proběhnout v opočenské a broumovské pobočce Oblastní nemocnice Náchod, je nutné propracovat a upřesnit,“ uvedl mluvčí Královéhradeckého kraje Imrich Dioszegi.

Konečné rozhodnutí by měli k možnému kroku ve zdravotnictví přijmout krajští zastupitelé, nicméně termín zatím není jasný. Z toho vyplývá, že případné realizace této změny je záležitostí několika dalších měsíců.

„Rozhodnutí o případné proměně struktury náchodské nemocnice by mělo zahrnovat komplex odborných, ekonomických i investičních kroků. Teprve na základě pečlivého zvážení kontextu jakékoli změny lze na úrovni krajského zastupitelstva učinit odpovědný krok, na jehož konci bude udržení kvalitní dostupné zdravotní služby pro obyvatele kraje,“ uvedl Jiří Veselý, předseda zdravotního výboru Zastupitelstva Královéhradeckého kraje a primář broumovské nemocnice.

V úterý se s tímto návrhem seznámil zdravotní výbor krajského zastupitelstva, který pověřil vedení zdravotnictví, aby návrh dopracovalo. S návrhem proměny struktury pracovišť přišlo začátkem března vedení náchodské nemocnice.

„Nemají jasnou koncepci fungování krajského zdravotnictví,“ tvrdí Ullwer

Ani ne týden stará petice za zachování stávající péče v broumovské nemocnici se setkala s velkým zájmem veřejnosti, o čemž svědčí stále se zvyšující počet míst v Broumovském výběžku, kde se dají podepisovat petiční archy.

I narůstající počet příznivců facebookové skupiny „Petice za zachování stávajícího rozsahu zdravotní péče v Broumově“ (aktuálně 1196 příznivců ke včerejšímu poledni), prostřednictvím které organizátoři s odpůrci zrušení chirurgie v broumovské nemocnici komunikují, je pro iniciátory petice potěšitelným faktem. Podle nich má určitě smysl v této protestní aktivitě pokračovat, a to i přesto, že se kraj nechal prostřednictvím médií slyšet ve smyslu, že „…dosud není o ničem rozhodnuto“, a „…že se celé rozhodnutí odkládá“.

„Vidíme, že krajští představitelé nemají jasnou koncepci fungování krajského zdravotnictví, když jeden týden rozhodli o zrušení chirurgie a další týden se ke svému rozhodnutí ani nechtějí přihlásit,“ je přesvědčen Jan Ullwer, který je jedním z organizátorů petice.