V první polovině května předalo město areál stavební firmě, která má více než rok na to, aby z koupaliště, které bylo postaveno v osmdesátých letech a už dávno neodpovídá dnešním normám, udělala zábavní areál, jenž podpoří turistický ruch.

„Začali jsme odřezávat zábradlí, odmontovali veřejné osvětlení, odváželi jsme zařízení z čistírny. Počítáme s tím, že většinu práce uděláme letos. Zima se může protáhnout až do dubna a objem všech prací je velký. Takže čilý stavební ruch tam zajisté letos uvidíme,“ řekl k náročnému projektu místostarosta města Meziměstí Pavel Hečko.

Pro letošní rok tedy bude koupaliště uzavřeno. Místo návštěvníků budou po areálu pobíhat kontrolní úředníci, stavbyvedoucí a samozřejmě stavební dělníci. Celá akce by měla být ukončena 15. června příštího roku.

Rekonstrukce se netýká jen estetické stránky, jako jsou nové bazény, tobogán, skluzavka, hřiště na volejbal, minigolf, tenis nebo stoly na stolní tenis. Zcela nové budou toalety, šatny a zařízení pro čištění vody. Město totiž dostalo nůž na krk: buď se areál kvůli nevyhovujícím podmínkám zruší, nebo jej přestaví.

Celá náročná rekonstrukce by nemohla proběhnout bez velké finanční injekce, kterou město získá od EU. I přesto, že výše dotace bude stačit na nějakých 90 procent nákladů projektu, pro město je zbylý podíl velký zásah do rozpočtu.

Peníze z dotace budou přerozděleny mezi polské město Mierószow a právě Meziměstí. V polském městečku se za peníze postaví sportovní hala. Vše by mělo zvýšit cestovní ruch a turismus mezi Polskem a Českou republikou. Celková částka dotace činí asi čtyři miliony eur, kterou si obě města rozdělila. Větší část připadá na Meziměstí.

Jak to ale u těchto dotací bývá, peníze přijdou až po schválení projektu. Město si tak musí vzít velkou půjčku a rekonstruovat na úvěr. Během realizace projektu bude probíhat průběžné financování. Každý půlrok bude město žádat o proplacení částky, která byla v daném období fakturována.

Pro letošní rok tedy musí návštěvníci pro osvěžení zavítat například do Police nad Metují nebo do Náchoda. Čekání se ale jistě vyplatí. Nový areál v Meziměstí bude zábavnější, modernější a turisticky rušnější.

#nahled|https://g.denik.cz/37/c0/nahled_areal_052609_denik-galerie.jpg|https://g.denik.cz/37/c0/nahled_areal_052609.jpg|Náhled Areálu zdraví a sportu v Meziměstí.#

(Andrea Kubíková)