Jedna z otázek, která se v dotazníku objevila, se točila také kolem trestu smrti v Česku. Redaktoři Náchodského deníku oslovili minulý týden deset dětí z prvního a stejný počet dětí z druhého stupně základní školy (ilustrační foto). Ty si musely lámat hlavy nad tím, zda trest smrti v naší republice platí, zda by ho zavedly a za co by ho udělily. „Trest smrti u nás neplatí shodli se ve svých odpovědích téměř všichni žáci. Většina školáků ihned dodala, že by ho u nás ani nezaváděla. Pro jeho zřízení se objevily jen dva kladné hlasy a tři caparti řekli, že trest smrti by měl platit jen v některých případech.
„Pokud by tento trest u nás fungoval, potrestali bychom jím sériové vrahy a lidi, kteří by spáchali velkou masovou vraždu a brutální vraždu,“ odpovídali školáci ze druhého stupně.


Také malí caparti by ve většině případech dali trest smrti hlavně vrahům. Mimo to se však objevila jedna trochu úsměvná odpověď. Podle jejího autora–žáka prvního stupně– by totiž zmíněný postih měli kromě zabijáků dostat také všichni zlodějíčkové.