Zvýšení platů lékařů je věc jedna, teď bude na oplátku následovat potřebná restrukturalizace nemocnic.

Zatímco Pardubický kraj už představil základní scénář, Královéhradecký kraj zatím před vyjednáváním se zdravotními pojišťovnami karty tají. Jisté je jedno: ve zdejších nemocnicích budou rušeny desítky lůžek a upřednostňována „jednodenní chirurgie“.

„Ale zrušení patnácti procent, tedy zhruba 200 lůžek, je maximum,“ řekl už dříve ředitel nemocničního holdingu v Královéhradeckém kraji Martin Scháněl.
V Pardubickém kraji jsou rezervy ještě menší, kraj má už nyní po nedávné restrukturalizaci nejmenší počet lůžek akutní péče na obyvatele v republice.
Jisté se navíc zdá být jedno: nikde se nebudou nemocnice slučovat či dokonce rušit. Prostor pro rušení lůžek je podle odborníků zejména v naddimenzované Praze s pěti fakultními nemocnicemi.

„Naše dosavadní zkušenost je taková, že jsme zrušili čtyři kompletní nemocnice, ale peníze z nich plynuly neznámo kam. Chceme proto jasné záruky, že nyní už peníze zůstanou zde v našich nemocnicích,“ řekl včera pardubický hejtman Radko Martínek.

Podle jeho krajské zdravotnické radní Markéty Tauberové už nejsou na pořadu dne ani úvahy o sloučení nemocnice ve Svitavách s Litomyšli.
„Úspor by se mohlo dosáhnout vytvořením jednotného lůžkového fondu,“ uvedla. Skončila by tak praxe, kdy v nemocnicích je řada různých oddělení s poloprázdnými pokoji. Lůžka pooperační péče by byla sjednocena a pacienti přesouváni, ušetřilo by se tím i na počtu lékařů.

Zdravotničtí odborníci v Královéhradeckém kraji zatím své plány tají. „Je nám jasné, že budeme muset počet lůžek částečně redukovat. Ale počkáme, s čím přijdou zdravotní pojišťovny. Nebudeme nic aktivně navrhovat jako první,“ řekl včera Scháněl.

Ani tady se pacienti nemusí bát zavírání nemocnic. Opočenská byla poslední, která byla zrušena. „Naším záměrem je mít v každém okrese jednu nemocnici s tím, že bychom rádi zachovali i pobočky v Novém Bydžově, Broumově a ve Dvoře Králové nad Labem, a to včetně akutní péče,“ naznačila hradecká zdravotnická krajská radní Jana Třešňáková.

Deníku se podařilo zjistit, že ve všech východočeských nemocnicích by měl být zachován i dosavadní rozsah základních činností. Mezi jednotlivé nemocnice by měla být pouze rozdělena specializovaná péče. Na superspecializovanou péči by měl v obou krajích zůstat monopol hradecké fakultní nemocnici.
Královéhradecký kraj nyní čeká, s jakými představami se ozve VZP, největší zdejší zdravotní pojišťovna. Jasno by mělo být v nejbližších dnech. Už připravená, ale utajovaná koncepce zdravotnictví by měla jít do krajského zastupitelstva za tři týdny.

Ministerstvo zdravotnictví požaduje zrušit v celé republice 10 tisíc lůžek akutní péče a část z nich přeměnit na lůžka následné péče.