Akce s názvem „Votevírání Babiččina údolí aneb Zahájení sezony v Ratibořicích" se uskuteční v sobotu 5. dubna od 13.00 hodin u Panského hostince a posléze na dvoře Rudrova mlýna.

Pro návštěvníky budou připraveny účastnické listy a pohledy s originálním razítkem pro tento den. Vstup se neplatí. Na „mlejně" čeká veselice s muzikou a stylové občerstvení: chleba se sádlem a cibulí, s tvarohem a podmáslím, škvarkové placky se zelím, bramborové placky se škvarky nebo povidly, podplamenice, plněné kapsy uzeným masem a zelím, koláče, buchty, prostě, co se na „mlejně vysmejčí", k tomu tradiční pečené klobásy a prasátko na roštu. „Když počasí dovolí sejdeme se v údolí" .

V neděli 6. dubna se uskuteční první ročník jarní sportovní události Běh Babiččiným údolím, otevřený závod pro celou rodinu.

Registrace závodníků bude u kuželníku v sousedství Panského hostince od 9 hodin.

Trať závodu vede po cestě přírodní a částečně asfaltové, kolem řeky Úpy směrem k České Skalici a zpět bažantnicí do Ratibořic, a to částečně zámeckým parkem zpět kolem řeky Úpy k cíli.

Kategorie: O mlynářův trdelník, O krajánkův šátek, O Adélčiny báchorky, O zavařeninu paní Proškové, O babiččin krajáč, O klobásku Sultána a Tyrla.