Před polednem, kdy odevzdali vyplněné testy, si všichni zájemci o studium oddechli. Podle jejich reakcí nebyla zkouška tak složitá, jak se předem obávali.

Pro někoho byly testy jednoduché

„Chtěla bych studovat obor reprodukční grafik pro média. Nevěděla jsem, co nás bude u státních přijímacích zkoušek čekat, ale testy byly celkem jednoduché. Jsem přesvědčená, že jsem to napsala dobře a jsem spokojená," oddechla si po odevzdání testu Karina Fáblová z Josefova.

Na stejný obor se hlásí také Adriana Chlumcová ze Žabokrk. Obor si vybrala na základě zkušeností své sestry, která na polygrafické škole také tento obor studovala. „Líbilo se mně, co sestra dělá a připadlo mně to zajímavé, proto jsem si tento obor vybrala. Testy u přijímaček byly jednoduché. O něco horší byla matematika, ale zvládla jsem to bez problémů," svěřila se Adriana Chlumcová.

Školu i obor si rovněž vybrala Kristýna Lancová z Červeného Kostelce, a to na základě doporučení kamarádů, kteří na polygrafické škole studují. Testy prý zvládla bez větších problémů a jistá si je asi na devadesát procent. Věří, že budu na školu bude přijata. Na tento obor prý budou přijati všichni, kteří zkoušky udělají.

Na školu jsou dobré reference

„Obor jsem si vybral, protože bych chtěl pracovat v médiích a navrhovat tiskoviny. Baví mě tiskoviny číst, ale sleduji i obrázky a celkovou grafiku. O této škole a možnosti studovat obor reprodukční grafik pro média jsem se dozvěděl přes internet. Nikoho známého tady nemám, a tak doufám, že jsem si vybral dobře. Testy jsem zvládl, a tak už se těším na nové spolužáky a spolužačky," svěřil se Jakub Chlumský, který bude dojíždět z Trutnova.

Z internetu se o škole dozvěděl také Petr Linhart od Dobrušky. Nikoho známého na zdejší škole nemá, a tak neví, jak to funguje. Je to prý takové rozhodnutí naslepo, ale myslí si, že to bude dobré. Zkušební testy podle něho dopadly dobře, alespoň si to myslí. Jak prozradil, tak prý byla složitější čeština, ale dalo se to bez problémů zvládnout.

K vystudování grafického oboru se rozhodla také Aneta Smotlachová od Nového Bydžova, která v letošním roce dokončuje na polygrafické škole studium oboru interiérový a propagační design.

„V současném oboru, který studuji, se věnujeme aranžérství a hodně vyrábíme také různé dekorace. Na škole se mně líbí, a tak jsem se rozhodla, že si udělám ještě druhý obor reprodukční grafik. Impulsem bylo, když jsme měli ve druhém ročníku grafiku. Tam mě to začalo bavit, a tak jsem si řekla, že zkusím ve studiu ještě pokračovat. Nastupovat budu normálně do prvního ročníku, a tak mě čekají další čtyři roky na této škole. Zdejší škola je ale hodně dobrá a opravdu toho hodně naučí," svěřila se Aneta Smotlachová.

Podle ní byly testy celkem jednoduché a zvládnout se prý daly bez problémů. „Nezaznamenala v testech ani žádné chytáky," míní. Jednodušší podle ní byla určitě čeština.

Snadnější byla čeština

Podle učitelů, kteří měli u přijímacích zkoušek dohled, nebyl zaznamenán žádný zásadní problém. „Všichni na testy využili stanovený čas a v pohodě jim stačil. Vypadali spokojeně, a tak se s tím poprali asi úspěšně. Podle jejich názoru byla lehčí čeština, ta prý byla jednodušší. Test z češtiny také udělali v kratším čase. U matematiky více přemýšleli a bylo vidět, že jsou nervóznější. Co jsem se budoucích studentů ptala, tak se shodli, že větší obavu měli z matiky," zhodnotila pilotní zkoušky zástupkyně ředitele školy Simona Karlíčková.

Ředitel: Spíše než o přijímačky šlo asi o prověření znalostí žáků

Velké Poříčí - Hlavním záměrem pilotního programu státních přijímacích zkoušek na střední školy, které se konaly tento týden. byla zřejmě snaha zjistit úroveň žáků z jednotlivých škol, než vlastní přijímací řízení. Myslí si to ředitel Střední školy propagační tvorby a polygrafie ve Velkém Poříčí Rudolf Volhejn.

PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY na střední polygrafické škole ve Velkém Poříčí se konaly podle jednotných celostátních testů. „Jednalo se o pilotní zkoušku, jednotné ověřování znalostí uchazečů o studium při přijímacích zkouškách. K tomuto programu se aktivně přihlásil Královéhradecký kraj a víceméně ředitele důrazně požádal, aby se toho zúčastnili. V celém kraji se pilotního projektu nezúčastnily pouze dvě školy," upřesnil ředitel školy Rudolf Volhejn.

Tento projekt neplatil pro soukromé školy. Týkal se pouze škol zřízených Královéhradeckým krajem. Ředitel si myslí, že to mělo značný dopad na odliv žáků. Ti se prý po zkušenostech se státními maturitami testů při přijímacím řízení obávali a dali raději přednost soukromým školám.

Šlo skutečně o přijímačky?

Všechny testy byly odeslány do Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (CERMAT), které pro ministerstvo školství vyhodnocuje i maturitní zkoušky. Podle výsledků a ohlasů se bude dále jednat, zda se tyto zkoušky uzákoní do budoucna povinně na všechny školy.

„Podle mého názoru má ministerstvo školství zájem zjistit, jaké jsou výstupy ze základních škol. Protože testování pátých a devátých ročníků, které se na základních školách plánovalo, bylo úspěšně sabotováno. Ministerstvo tak chce mít přehled, s jakými vědomostmi žáci opouští základní školy. My do systému zapisujeme, z jaké školy žák přichází, a tím získají přehled o výstupech z jednotlivých škol. Všichni mají zadaný stejný test, a tak je vidět, jak si s tím kdo poradí. Hlavním záměrem tak bylo zjistit úroveň žáků z jednotlivých škol, než vlastní přijímací řízení," myslí si ředitel.

Jak uvedl, tak vlastní přijímací řízení stále podle zákona vychází z rozhodnutí ředitele školy. Škola si tak sama stanovuje limitní počty bodů pro přijetí uchazečů o studium.

„Pilotního programu se zúčastnily všechny maturitní obory na škole. Tento projekt jsme přijali jako oficiální zkoušku a zájemce o studium už tak žádné další zkoušky nečekají. Další složkou, která bude rozhodovat o přijetí na studium, budou výsledky ze studia na základní škole," doplnil Rudolf Volhejn.

Podle ředitele nebyly testy nějak náročné a odpovídaly průměrným znalostem ze základní školy. „Všichni vypadali spokojeně a bylo vidět, že z toho nejsou vystresovaní. Nenašel se ani nikdo, kdo by to vzdal a hodil ručník do ringu. Všichni statečně bojovali a předpokládám, že úspěšně," dodal ředitel.