Dřív přitom kopec dýchal půvabem romantických časů. Ten se mu má opět vrátit. Společný projekt, jak vdechnout zámeckému kopci život, učinit z něj místo příjemné pro procházky a nový cíl pro turisty připravují památkáři spolu s náchodskou radnicí. Informovali o tom blíže ve středu při otevření obnovené zámecké věže.

Zámecký kopec proměnil v malebné místo před necelými dvěma staletími osvícený páter Josef Regner. Navrhl úpravy, které návrší zcela změnily. Do té doby stál zámek na skále a kopec byl holý. Regner přišel s tím, aby lidé na kopec nanosili hlínu, osázeli jej a vdechli mu tak život. Vybudovali se zde cestičky, které točitě stoupaly k zámku.

„Část kopce nad Masarykovým náměstím bychom chtěli vrátit do tohoto stavu," uvedl Tomáš Šubert, místostarosta Náchoda. Projekt už nynější vedení města spolu s Národním památkovým ústavem, který zámek spravuje, připravilo. Konkrétní realizace však bude čekat na nové radní vzešlé z říjnových komunálních voleb. Během revitalizace zámeckého kopce se mají obnovit původní pěšiny, rekonstruovat sochy a upraví se zeleň.

Kopec je totiž zarostlý, navíc je zapotřebí vyřešit, co s poškozenými stromy. Obnovit by se měla lipová alej kolem schodiště, vedoucího od náměstí. Uvažuje se i o obnově alejí podél obou hlavních cest na zámek. Návrší by také měly provonět nově vysázené šeříkové keře, stejně jako tomu bylo před zhruba dvěma staletími. Podél cestiček by měly vyrůst nové lavičky a další mobiliář.

Birke: Na obnovu evropské peníze

Současné vedení města navrhuje získat na projekt evropské peníze, a to v novém dotačním období Evropské unie pro léta 2014-2020. Podle starosty Jana Birke by se miliony korun, které budou zapotřebí, mohlo podařit získat snáz v rámci spolupráce s polskou Kudowou Zdrój, a to pod patronací takzvaného „Evropského města Náchod Kudowa Zdrój". V novém dotačním období má totiž Evropská unie podporovat více právě společné rozvojové přeshraniční projekty.

„V rámci spolupráce s Kudowou máme připraveno několik oblastí, které chceme rozvíjet a získat na projekty peníze. Jeden z bodů, která má i Evropská unie podporovat, je právě i urbanistický vzhled měst," uvedl Birke, podle něhož bude revitalizace kopce zřejmě největší investiční akcí pro následující volební období. Náklady na obnovu kopce však zatím vyčísleny nejsou.

Problémem by ve společném projektu s památkáři mohlo být vlastnictví pozemků. Dvě třetiny pozemků na zámeckém kopci totiž patří státu a třetina městu. Není však možné, aby město investovalo do cizích pozemků, neumožňují to ani pravidla dotací. Současné vedení radnice však s památkáři projednalo řešení.

„Památková správa by dala její pozemky do výpůjčky městu na dobu, kdy se celá věc uskutečňovala a na dobu udržitelnosti projektu," vysvětluje Birke. Při té příležitosti zmínil, že město co se obnovy zdejších dominant a památek týče spolupracuje se všemi. Hlavní je totiž výsledek. „Nerozlišujeme, jestli je památka státu, církve, ale řešíme, co je dominantou Náchoda a snažíme se tomu pomáhat," dodal Birke.

Město by také chtělo vylepšit přístup od Karlova náměstí z pěší zóny směrem na vrchol zámeckého kopce. Uvažuje se dokonce o tom, že by zde byl šikmý výtah z okraje Karlova náměstí před medvědárium u zámku.

„Jde zatím jen o jakýsi záměr. Vidělo by se, jaké by bylo konkrétní řešení, na kterém se musí shodnout i památkáři," podotkl Tomáš Šubert. Mohla by to však být atrakce, která by přivábila další turisty.

Podle místostarosty Šuberta už nyní probíhá dendrologický průzkum dřevin na zámeckém kopci, pak na jeho základě by mohl být vybrán projektant celého záměru. V příštím roce už by se mohl začít například stabilizovat svah, který „ujel".