Téma téměř tříhodinové diskuze bylo jasné - narůstající sociální problematika, kterou mají na svědomí nepřizpůsobiví občané.
„Od Broumovského výběžku po Jaroměř jsou tu města, která tento problém musí aktuálně řešit, pak tu jsou města, kde tato otázka není na pořadu dne, ale jsou i místa, kde tento problém vzniká,” uvedl náchodský starosta Jan Birke, který setkání moderoval a občas poslance a senátory usměrnil, když si politickou rétorikou přihřívali předvolební polívčičku.
Z měst, kde je problém nepřizpůsobivých spoluobčanů nejpalčivější, už tradičně nejhlasitěji hřímal jaroměřský starosta Jiří Klepsa. Kromě jiného chtěl vědět, jak to vypadá se schvalovacím procesem plánovaných novel zákona o přestupcích a zákona o pomoci v hmotné nouzi, a jak se k němu jednotliví zákonodárci stavějí.

„Veškeré projekty různých agentur pro začleňování nepřizpůsobivých považuji za vyhazování peněz,” má jasno jaroměřský starosta Jiří Klepsa. Ten jako důkaz neúspěšnosti těhto snah neváhal přidat i několik postřehů z každodenní romsko-české reality, v nichž nechyběly ani peprné vulgarity, jež musí občas vyslechnout obyvatelé Jaroměřska z nevymáchaných úst, leckdy jen šesti, sedmiletých dětí. Dále se opakovaně dožadoval zákonodárců odpovědi, na legislativní změny., které se týkají přestupků a pomoci v hmotné nouzi. „Je mi jedno, který výbor legislativní změnu projednává, je mi jedno, jestli to je v prvním, druhým nebo třetím čtení. Jde mi o konečný výsledek. Musí dojít k změně a současný problém se musí řešit razantně nebo do 15, 20 let tady bude občanská válka,” prorokoval jaroměřský starosta.

Stejný názor na různé agentury pro sociální začleňování měl i přítomný starosta Nového Bydžova Pavel Louda: „Je to jen zneužívání peněz, kdy milióny končí v černé díře,” má jasno muž, jenž stojí v čele města, které si s nepřizpůsobivými už zažilo své.

Skepticky se na činnost začleňovacích agentur dívá i náchodský starosta Jana Birke. „Náchod využívá téměř všechny možnosti pro integraci. Jediné co nevyužíváme je agentura pro sociální začleňování.”

Pondělní setkání do několika výstižných vět shrnula hronovská starostka: „Někteří poslanci a senátoři si z dnešního setkání udělali předvolební mítink. Jejich rétorika byla typická, jak ji známe s poslaneckých a senátních lavic,” nešetřila politiky Hana Nedvědová. „Nám ale jde o to, že když děláme několik let prevenci a nemá to žádný efekt, tak chceme, abyste nám pomohli s restrikcí,” poslala směrem k zákonodárcům srozumitelný vzkaz, za nějž sklidila potlesk kolegů.