Tento závod byl součástí letošní série Frbul Grand Prix, který je pořádán pro francouzské buldočky. Jedná se o závod typu coursing, kde se soutěží v kategorii štěně, fena a pes v běhu za střapcem taženým naviják. „Otevřeli jsem i kategorii pro ostatní psy – nebuldočky,“ prozradil nám pořadatel českoskalických závodů Jaroslav Andres. „Tento závod se u nás v České Skalici běží poprvé. Chtěl jsem přilákat k nám do východních Čech majitele psů z celé republiky. V rámci propagace našeho regionu jsme závody zároveň spojili s prohlídkou Ratibořického zámku a Babiččina údolí,“ řekl nám k programu.

Samotný závod probíhá tak, že na konci silonového lanka, které se namotává na naviják, je uvázan umělohmotný „střapec“, jenž se položí před natěšené buldočky, které na startu drží jejich majitelé. Startér střapcem nejprve několikrát cukne, čímž mu zajistí pozornost buldočků a na pokyn startéra pak majitelé buldočky vypustí. Trasa měří mezi 300 a 400 metry a je na ní několik zatáček, které nečekaně mění směr tažené „kůže“. „Hodnotí se nejen dosažený čas, ale způsob běhu celé trati: samotný start, sledování střapce a důležité je i uchopení střapce u cíle,“ vysvětluje Andres.

Letošní Grand Prix tvořily čtyři závody a ten na Rozkoši, kterého se zúčastnilo 38 buldočků a devět psů ostatních plemen, byl závěrečný kláním z něhož vzešel i celkový vítěz.

Putovní pohár České Skalice si odváží domů fenka Pompo, která ve dvoukolovém závodě získala 198 z celkových 200 možných bodů. Absolutním vítězem série GP Frbul 2010 se stal František, řečený Fanda. „Oba, fenka i pes jsou z Moravy. Tam slaví úspěch a my věříme, že se pohár příští rok vrátí do Čech. Vždyť domácí závodnice, Barča obsadila v bodovém hodnocení druhé místo,“ neskrýval spokojenost Jaroslav Andres.

Historii závodů francouzských buldočků, která sahá asi tři roky dozadu, má na svědomí Josef Doležal, jenž se rozhodl udělat nějakou zábavu pro buldočkáře. „Pejsci jsou do toho celí žhavý a baví je to. Rozšiřujeme to po celé republice, aby to bylo dostupné pro více chovatelů a jejich buldočků,“ řekl Deníku.

Dle pravidel Frbulu bude z výtěžku akce zakoupeno krmivo, jako dar pro útulek zatoulaných psů z České Skalice.