O tituly v kategoriích jednospřeží, dvojspřeží a čtyřspřeží se soutěží od pátku až do neděle. „Včera byla na programu drezura, dnes od 10:00 hodin odstartuje maraton a zítra ve stejnou dobu čeká na soutěžící parkur mezi kužely," upřesnil hlavní pořadatel závodů Karel Nývlt. Při poslední disciplíně už půjde o všechno a po dojetí bude jasné, kdo se stane mistrem České republiky pro rok 2013.

O sady medailí České jezdecké federace se utká celkem 26 soutěžících ve třech kategoriích. „Bohužel v pony dvojspřeží se přihlásili pouze dva účastníci, Monika Pospíšilová a Jan Kořínek. Proto budou závodit pouze v nemistrovské soutěži, která je zařazena do Českého poháru v jízdě spřežení pro rok 2013. Body do zmíněného poháru budou sbírat i účastníci mistrovských kategorií," uvedl za Českou jezdeckou federaci Josef Malinovský.

Dále bude připravena ještě otevřená soutěž jednospřeží pro jezdce bez kvalifikace na MČR a pro ty, kteří mají nahlášené druhé koně.

Nejobsazenější kategorií je právě jednospřeží, v níž bude obhajovat loňské zlato Jan Exnar, který zapřáhne stejného koně, jako před rokem. V otevřeném závodě se představí ještě s Favory Coppelia XV-42. V tomto roce mu bude v boji o medaile konkurovat čtrnáct soupeřů.

Prvenství by přineslo zlatý hattrick

V případě prvenství si jezdec sáhne na zlatý hattrick. Vedle loňské výhry v Kladrubech totiž získal titul i v roce 2011 v Bolehošti Lipinách. „Na mistrovství republiky jsem se připravoval svědomitě a dlouho. S koněm je potřeba intenzivně pracovat každý den, na poslední chvíli se už nic dohnat nedá. Chce to jezdit, jezdit a jezdit," řekl Exner.

Se včerejším prvním výkonem byl spokojený. „Byly tam sice nějaké chyby, ale s tím se musí počítat," přiznal. Úmorné vedro Janu Exnarovi prý nevadí. „Počasí je pro mě ideální. Je to lepší, než kdyby pršelo. Nyní je i ideální trať," pochvaloval si a dodal, že v neděli se uvidí, jak mistrovství dopadne. „Zvítězit přijeli všichni, a tak se necháme překvapit," dodal s úsměvem.

V kategorii dvojspřeží v Kladrubech nad Labem kraloval Martin Gössl. Ani ten nechybí na startu letošního mistrovství. Dosáhl na titul nejen v roce 2012, ale i v roce 2010 ve středočeských Semicích. „Mistrovství ČR v roce 2011 nepatřilo pro něj mezi ty vydařené, jelikož skončil až desátý. Největší smůlu měl letos v červenci při mezinárodních závodech CAI-A v Nebanicích, kde jej o přední příčky připravil karambol v posledním průjezdu poslední překážky maratonu a skončil nakonec až dvaadvacátý. Na mistrovství v Polici nad Metují si tak bude chtít jistě spravit chuť," míní Malinovský.

V soutěži čtyřspřeží soupeří o titul tři „týmy". Republikový šampionát si po loňské pauze nenechal ujít Jiří Nesvačil starší. Ten vedle mnoha zahraničních úspěchů dosáhl na titul mistra České republiky v Semicích v roce 2010. O rok později skončil stříbrný. O cenné kovy se tak s Jiřím Nesvačilem podělí Zdeněk Jirásek a Jan Jelínek.

Vyvrcholení vozatajské sezony

Dění na závodišti včera sledoval i rozhodčí Luboš Kocman, ale tentokrát v roli diváka. „Musím zdejší pořadatele pochválit, protože je vidět, že přípravám věnovali velkou péči. Vše je podle mezinárodních parametrů, jak závodiště, tak i stanoviště pro rozhodčí. Jelikož se jedná o mistrovství republiky a vyvrcholení vozatajské sezony, tak je vidět, že se na závody dostala opravdu ta nejlepší jezdecká elita z republiky," nešetřil chválou Kocman.

Dodal, že o výkonech jednotlivých jezdců rozhodne maraton, u něhož záleží na rychlosti a ovladatelnosti. „O výsledcích nerozhoduje jen práce koně, ale také prezentace, při které se hodnotí oblečení jezdců a spolujezdců, zapřažení koně a druh kočáru," vysvětlil. Připraven musí být samozřejmě i kůň. Měl by být vyčištěný a mít zapletenou hřívu, to udělá u rozhodčích také velký dojem.