Čeká se, že dojde ke zhoustnutí automobilové dopravy, kolonám a zácpám.

Dopravní omezení v už tak složité situaci nebudou jednoduchá a pravděpodobně nastane i řada nepříjemných situací. „Jezdím denně z Bělovsi do Náchoda do práce autem a ještě s sebou vozím děti do školy. Přemýšlím,  jak to budu dělat. Pěšky to je sice daleko, ale stát zasekaná v kolonách se mně také nechce. Pokud vydrží pěkné počasí, využijeme jízdní kola, nebo hold půjdeme pěšky," řeší nyní dilema Martina Poláková.

Ještě složitější bude situace pro řidiče nákladních vozidel, čekají je objížďky. „Jezdím s náklaďákem z Broumova na Prahu. Nedovedu si představit, co to bude obnášet. Nyní se zaseká Náchod a za měsíc se ještě uzavře hlavní silnice u Police. To bude katastrofa, motat se po rozbitých okreskách," svěřil se s obavami šofér Pavel Hofman.

Uzavírka se ale dotkne také stovek cestujících autobusovou dopravou. Provizorní stanoviště autobusů, která jsou po dobu rekonstrukce autobusového nádraží přemístěna do ulice Za teplárnou, se budou opět stěhovat. V této ulici zůstane pouze stanoviště autobusů jedoucích  na Červený Kostelec a Trutnov. Ostatní zastávky se přemístí do Raisovy ulice, od viaduktu směrem k soudu a bývalému okresnímu úřadu. Cestující ve směru Hradec Králové - Náchod - Hronov - Broumov, kteří budou pokračovat na Červený Kostelec a Trutnov, musejí odtamtud pěšky přejít do ulice Za Teplárnou.

„Jsme si plně vědomi, že jde o snížení komfortu, proto bych chtěl všechny požádat o shovívavost. Jde o dočasná opatření, jejich trvání jsme zkrátili na co nejkratší dobu," uvedl starosta Jan Birke.

Nastávající čtyři a půl měsíce bude s ohledem na stavební práce průjezd Náchodem velice komplikovaný a očekávají se i dlouhé kolony vozidel. Vedení města se proto vyjádřilo, že prosí všechny řidiče, kteří mohou využít jiný způsob dopravy po městě, ať nechají své automobily raději doma. Vyhnou se tak řadě stresových situací. I v hromadné dopravě se však dají čekat zdržení, pokud dojde ke kolonám.

Co se městské hromadné dopravy týče, její stanoviště zůstanou zachována, pouze dojde k přemístění autobusové zastávky „Náchod -Běloves – IDA" v Kladské ulici ve směru na Hronov do Polské ulice k motorestu „U Pavla".

Pracovat se bude ve třech etapách

Stavební práce na nové křižovatce budou rozděleny do tří etap. První z nich začne už v pondělí a potrvá do konce dubna. Součástí rekonstrukce bude také přeložka teplofikace a kanalizace. Zároveň dojde i k napojení na nový autobusový terminál, který by měl být dokončen  do konce června. Při této etapě bude zcela uzavřená ulice Plhovská, Kamenice a Volovnice, kterou nebude možné vyjíždět z centra města. Částečně bude uzavřena ulice Kladská a Plhovská (podjezd pod viaduktem), kde bude veden pouze jednosměrný provoz ve směru jízdy od Hronova.

Na začátku května se zahájí druhá etapa, při níž se bude rekonstruovat druhá část kruhového  objezdu. Stavební práce budou probíhat do začátku června. Při této etapě už bude umožněn průjezd z ulice Plhovská, Volovnice i Kamenice, ale pouze v návaznosti na vedení jednosměrného provozu z ulice Kladské a Plhovské pod železniční viadukt.

Při výjezdu z centra města ulicí Volovnice tak bude možné odbočit pouze vpravo pod železniční viadukt. Automobilům jedoucím od Hronova a Červeného Kostelce bude umožněn jednosměrně průjezd po opravené části kruhové křižovatky pod viadukt.

Na začátku června se rozjede poslední, třetí etapa. Do konce července budou probíhat stavební práce na komunikaci od ulice Za Teplárnou až na Plhovské náměstí k odbočce do ulice Tylova. Jak bude zajištěn provoz na tomto úseku není ještě zcela dořešeno. V případě možnosti odklonění jednoho směru bude úsek průjezdný jednosměrně a nebo bude doprava řízena semafory kyvadlově. V této etapě budou provedeny také veškeré dokončovací práce. Kompletní navrácení dopravy na zrekonstruovanou kruhovou křižovatku je stanoveno na 1. srpna letošního roku.

Dopravní omezení po dobu rekonstrukce kruhové křižovatky
Objízdná trasa pro nákladní automobily:
Ve směru od Hronova do Hradce Králové bude vedena jednosměrným provozem přes okružní křižovatku. Ve směru od Červeného Kostelce bude nákladní doprava navedena objížďkou na Červenou Horu, Žernov, Zlíč a zpět po silnici I/33 do Náchoda. Ve směru od Nového Města a od Hradce Králové bude navedena z Náchoda na Českou Skalici a po stejné trase v opačném směru.

Objízdné trasy pro osobní automobily:
Ve směru od Hronova do Hradce Králové bude vedena jednosměrným provozem přes okružní křižovatku.
Ve směru od Červeného Kostelce přes místní komunikaci ulice Za Teplárnou do ulice Borská a z ulice Borská
do ulice Kladská. Ve směru od Hradce Králové po silnici I/33 od Čedoku ulicí Běloveská, Polská až na křižovatku „u Hypernovy" a dále po místní komunikaci přes železniční přejezd v Bělovsi na silnici II/303, ulice Kladská.

Změny v autobusové dopravě:
Autobusová doprava bude v rámci první etapy částečně řešena pro směr na Červený Kostelec v místě stávajícího dočasného autobusového stanoviště v ulici Za Teplárnou. Pro směry ostatní bude autobusové stanoviště přemístěno na místní komunikaci ulice Raisova u školní jídelny. Pro směr jízdy autobusů Hradec Králové-Náchod-Hronov-Broumov bude přestup na linky ve směru na Červený Kostelec na stanovišti v ulici Raisova s nutností pěšího přesunu do prostor provizorního autobusového nádraží v ulici Za Teplárnou a opačně. Městská hromadná doprava bude zachována. Dojde k přemístění autobusové zastávky „Náchod-Běloves-IDA" v ulici Kladské ve směru na Hronov do ulice Polské (k motorestu „U Pavla"). Od 2. 6. 2014 bude autobusová doprava navrácena v plném rozsahu na provizorní autobusové nádraží v ulici Za Teplárnou. S dokončením výstavby nového autobusového terminálu bude veřejnost opět informována.