„Národní domobrana Česká Skalice zdraví Náchod," červenal se nápis. Bohužel, toto zřejmě „přátelské gesto" se nesetkalo s žádným pochopením. Rozčílilo nejen řadu zdejších občanů, ale i starosty Náchoda a České Skalice.

Právě náchodský starosta Jan Birke napsal na svém facebookovém profilu, že se zeptá českoskalického starosty Martina Staňka. „Tohle je trochu nešťastná forma „reklamy" našich sousedů a v Náchodě ji rozhodně tolerovat nebudeme. Třeba společně najdeme toho, kdo to udělal," přál by si Birke.

Martin Staněk na to reagoval, že ho takové vandalství mrzí a považuje to za ostudu. „Omlouvám se Náchoďákům, našim sousedům, za všechny slušné občany České Skalice. Je spousta závažnějších přestupků, ale ani tohle nemůžeme nechat bez povšimnutí a určitě budeme při hledání viníka spolupracovat," slíbil. Nabídl dokonce náchodskému starostovi, že to mohou jít spolu přetřít a zveřejnit to pod titulkem „Starostové to natřeli vandalům".

Redakce Náchodského deníku se včera snažila kontaktovat a požádat o vyjádření Národní domobranu, která na svých internetových stránkách mimo jiné hlásá, že jejím hlavním úkolem je bránit domovy občanů České republiky, jejich životy, zdraví a majetek. Otázkou zůstává, zda malbu opravdu zhotovil některý z domobranců.

Ve včerních hodinách pak přišla zpráva, ve které Národní domobrana napsala: "Dobrý den. Náš názor je ten, že tento nápis nasprejoval někdo, kdo se snaží Národní domobranu účelově spojit s vandalismem a tím mediálně poškodit."

Vandalství nahlásil v sobotu ráno městským strážníkům všímavý občan. „V případě, že dojde k pomalování či posprejování nějakého objektu, jedná se vždy o trestný čin. Případ jsme proto předali obvodnímu oddělení policie," informoval velitel náchodské městské policie Petr Valica. Dodal, že strážníci v poslední době zaznamenali sprejerství také v podchodu mezi Raisovou ulicí a Volovnicí.

V diskuzi, která na facebooku kvůli pomalovanému mostu vznikla, se objevila řada kritických komentářů a nadávek. Někteří diskutující navrhovali, aby viník skončil na Masarykově náměstí týden připoutaný k pranýři, jiní doporučovali tělesné tresty nebo veřejně prospěšné práce. Objevil se i názor, že by bylo vhodné nainstalovat kamery.

Podle velitele náchodské městské policie není vždy jednoduché začlenit kameru na konkrétní místo a jedná se i o nákladnou investici. Také pokud kamera rotuje, nemusí pachatele vůbec zachytit.

Případ nyní šetří náchodští policisté jako trestný čin poškození cizí věci neznámým pachatelem. „Vzhledem k tomu, že je škoda vyčíslená na deset tisíc korun, hrozí pachateli až jeden rok odnětí svobody," sdělila policejní mluvčí Eva Prachařová.

Informovala také, že sprejeři se vyskytují po celém Náchodsku. „Posprejované bývají vlakové vagony i celé soupravy, pilíře nebo části viaduktů a mostů," vyjmenovala.

Nápis už včera ráno začali odstraňovat pracovníci v režimu veřejně prospěšných prací. „Není to poprvé, kdy most někdo pomaloval. Nedávno jsme z něho na protější straně odstraňovali zhruba deset metrů dlouhý nápis křídou. Bohužel, na místě už je patrný flek," posteskl si koordinátor úklidových prací Pavel Rohulán.

Odstranění malby sprejem bude už mnohem náročnější. „Musí se dodržet technologický postup a bude potřeba i speciální nátěr. Do konce týdne by to mělo být hotové," upřesnila mluvčí náchodské radnice Nina Adlof.