Na toto téma vystoupili hosté Eva Prachařová mluvčí náchodské policie a Petr Hošek předseda BESIP v Královehradeckém kraji. Informovali nás, proč nesdělovat osobní údaje při telefonických rozhovorech. Ty se dají běžně zneužít na různé nezákonné akce zakládání černých účtů, různé odkupy a výpůjčky movitých i nemovitých prostředků, kdy v konečném důsledku můžeme splácet až celou následnou finanční pohledávku až po exekuční řízení.

Totéž platí o tom, nenosit u kreditní karty její PIN. Důležité je zvážit i vhodnost finančního čerpání do určitého výhodného limitu, který lze sjednat na každé výdejně kreditní karty.

Při pohybu seniorů za snížené viditelnosti je vhodné využívat na oblečení dodatečné umístění reflexních prvků. Jejich tvary a možnosti nám přinesl ukázat Petr Hošek. Vysvětlil nám jejich funkci a rozdal část svých ochranných reflexních prvků mezi přítomné. Podal nám rovněž informace jak a kde tyto prvky získat i za pomoci internetu.

Vedoucí sociálního odboru Petr Schuma nás seznámil se změnami, které nastanou v roce 2012 v oblasti sociálních podpor a jejich řešení. Pro nás nevhodné řešení považujeme rozdělení sociálního řešení našich problému. Tedy část na ÚP a část na MěÚ. Rozhodně se nové změny v zákonech hluboce dotknou života zdravotně postižených spoluobčanů. Již nyní vyvolávají obavy otázky, které problémy bude řešit MěÚ a které ÚP. Informace se budou vydávat průběžně.

Po krátké přestávce nás seznámila s aromaterapií paní Ruprechtová z Deštné. Ta se používá zejména při výrobě vonných aromatických výrobků. Při občerstvování našich členů nabídla a prodávala své výrobky z parafinu, které se mohou využít doma i na převážně smutečních objektech hřbitovy, kostely apod.

Na závěr nás paní Marie Bonková seznámila s nejbližším programem SZdP a popřála mnoho zdraví a úspěchů v nastávajícím období.

Jaroslav Feltl, koordinátor SZdP Náchod