Co nás čeká

Pro většinu domácností nepřináší nový rok v rámci jejich peněženek nic pozitivního. Proto je výstižnější hovořit o tom, co nový rok lidem spíše odnese. A není toho zrovna málo. V prvé řadě na poplatníky čeká spousta novinek v daních. Snižuje se sazba daně z příjmů, ale bohužel se bude vypočítávat z výrazně většího základu než dříve. Kvůli nižší sazbě daně z příjmů zapláčou lidé, kteří splácejí hypotéku a využívají daňový odpočet.

Plošně na všechny poplatníky dolehne také vyšší sazba DPH u potravin, léků a dalších nezbytných výdajů spojených s bydlením. Výsledkem bude další zdražení jídla a dalších věcí, které potřebují všichni k životu. Další kategorií, která od zítřka prodělá spoustu změn, je sociální sféra. Na rodiny s malými dětmi do čtyř let dolehnou novinky ve vyplácení mateřské, zpřísní se i vyplácení přídavků na děti. Poklesne porodné, výrazně se omezí i vyplácení pohřebného. Minulostí je také příspěvek na školní pomůcky (pastelkovné).

Nedobré novinky čekají také na stonající. Lidé, kteří jsou v pracovní neschopnosti, nedostanou od ledna první tři dny v nemoci žádnou podporu.

Nemocenská se bude vyplácet až od čtvrtého dne nemoci a to nižší než dosud. Pro mnohé, zvláště starší občany, způsobí rozčarování poplatky vybírané za návštěvu lékaře.

Změny nic neřeší

Bohužel ale podle názorů většiny ekonomů je přinejmenším diskutabilní, zda změny budou znamenat nějaký faktický přínos pro českou ekonomiku. Žádné zásadní pozitivní dopady pro rozpočet očekávat nelze, spíše naopak. Vláda proto bude pravděpodobně nucena přistoupit k určitým rozpočtovým škrtům, což některé skupiny obyvatel opět příliš nepotěší.

„Chátrající dům“ v podobě stavu veřejných financí tak v roce 2008 nedostává žádný účinný lék. Už několik let se neřeší díra ve střeše – deficit rozpočtu, problémem je i špatná tepelná izolace zdí a s tím pak spojené vysoké výdaje na topení (neefektivní rozpočtové výdaje). Vláda v příštím roce jednoduše „vezme jen štětku“ a omítku domu trochu přemaluje. A reforma je hotová.

Aby toho nebylo málo, od Nového roku zdražuje také elektřina, plyn i teplo. Pohyb cen se nepříznivě dotkne i hypoték.

Růst tržních úrokových sazeb není zdaleka u konce. Mírné zdražení přitom postihne nejen hypotéky, ale i některé další půjčky.

Nový rok lidem mnoho pozitiv nepřinese. Většině domácností začnou horší časy.

Naopak těšit se mohou lidé, kteří měsíčně vydělávají alespoň 100 tisíc korun. Jim reforma přinese výraznější úspory na daních z příjmů, které by měly převýšit zvýšené nepřímé daně (DPH a spotřební daně).