Můj přítel dostal pracovní nabídku, která se neodmítá, a vzhledem k drsným životním podmínkám a nesvobodě v Rijádu jsem neváhala. Na Adamův dotaz, zda se s ním odstěhuji pokud přijme práci v Malajsii, jsem odpověděla „ano".

Za krásami jihovýchodní Asie

Po necelém půlroce, jsem si tedy opět balila kufry a hurá za novým životem. Doufám, že se tu zdržíme dostatečně dlouhou dobu, abych měla možnost objevit a prozkoumat krásy Malajsie.

Jsem tu necelý týden, tak vnímám Kuala Lumpur zatím jako turista. Prvních pár dní jsme zůstali v hotelu, o víkendu jsme se přesunuli do bytu, který nám zprostředkovala firma a v němž budeme do doby, než nám realitní makléř najde bydlení dle našich požadavků.

Poušť vystřídaly deštivé tropy

Je ještě krátká doba na hodnocení a nějaké komentáře, ale už vím, že je to trochu z jednoho extrému do druhého. Odjela jsem z pouštní země s nulovou vlhkostí a padesáti stupni, které tam nyní panují do tropické země s obdobím dešťů a vlhkostí, jež se dá krájet.

Byli jsme přivítáni typickým deštěm a bouřkou. Je tu teď stále ještě jaro, což znamená pravidelné každodenní deště začínající okolo čtvrté hodiny odpolední. Teplota neklesá pod třicet stupňů. Deštník je nezbytností.

O víkendu jsme vyrazili na průzkum okolí. Navštívili jsme nejznámější místní budovy Petronas Twin Towers a China Down, kde jsme ochutnali vynikající čaje s pravým čínským servírováním. Doslova nás to uchvátilo.

V létě tu bude asi jako ve skleníku

Oba dva víkendové dny nás zastihl déšť. Deštníky jsme si ještě nepořídily, tak jsme příjemně zmokli. Žít v tropech znamená vyjít ven a po pěti minutách chůze mít ulepené celé tělo. Člověk se tu nepotí typicky jak to znám z Čech, ale je spíš opravdu ulepený.

Ty největší vedra se tu očekávají každý rok okolo července a srpna. Myslím, že to bude obdobné jako ve skleníku se zeleninou. Záchranou budou asi jen klimatizované budovy.

Markéta Klemmová