„Ladislav Čerych byl mimořádnou osobností, která svou vzdělaností, skromností, velkorysostí, vstřícností a nepolevujícím elánem ovlivnila nejen okruh blízkých, ale získala si obdiv i v široké veřejnosti," připomněl člen správní rady nadace Josef Alán.

Čerych vystudoval gymnázium v Náchodě, v roce 1948 z tehdejšího Československa emigroval.

Ladislav Čerych po emigraci dokončil studia ekonomie a sociologie na ženevské univerzitě. Vydával exilovou revue Skutečnost, v Londýně se pak seznámil s Pavlem Tigridem a spolupracoval s ním v Rádiu Svobodná Evropa.

Od 60. let žil v Paříži, kde pracoval jako konzultant a výzkumný pracovník pro UNESCO, OECD, Evropský institut vzdělávání a sociální politiky a další významné instituce.

V 90. letech se vrátil do Prahy a začal se angažovat ve vysokoškolské politice, ať už při vyjednáváních o vzniku Středoevropské univerzity, nebo jako ředitel Centra vzdělávací politiky na Univerzitě Karlově. Navázal také spolupráci s Nadací rozvoje občanské společnosti. V ní se setkávají odborníci na evropskou integraci a neziskový sektor.

Čerych se stal coby významný mecenáš v roce 2009 Osobností roku v rámci TOP Filantrop a dočkal se i celé řady dalších vyznamenání a ocenění.