Program oslav se chystá už od sobotního rána. „Koncipovali jsme ho tak, aby byl pro všechny generace a každý se v něm trochu „našel". Částečně je z vlastních zdrojů, ale pár dílků programu jsme „nakoupili" od profesionálů," prozrazuje starosta městyse Libor Mojžíš a plánuje: „Začneme ráno v devět hodin ekumenickou bohoslužbou v kapli Panny Marie Sněžné na velké návsi. Budeme pokračovat pietním aktem a v jedenáct hodin nám žernovské děti předvedou svou verzi představení pověsti o Ctiborovi."

Mezitím začne u sokolovny, v areálu rozhledny Žernov, hasičská soutěž TFA „Nejlepší hasič přežije" Žernovský bejk". Soutěž je i pro neregistrované. V pravé poledne pak začne u rozhledny Žernov hlavní program.

Akce se má konat za každého počasí. Náhradní suchá varianta podle Libora Mojžíše neexistuje. Připravené je například cvičení maminek s dětmi, stánky s řemesly, budou se tisknout loga na plátěné tašky, prodávat mince se znakem „600 let", perníkáři a přadlena ovčí vlny představí svá řemesla a děti se vyřádí na skákacím hradu.

Pány a zájemce o motorismus jistě potěší velká výstava veteránských automobilů a motorek nově vzniklého žernovského moto muzea Tomáše Krause a mistři kniplu ukáží na obloze leteckou ukázku stíhaček z II. světové války.

Po celý den bude k ochutnání speciální edice piva, takzvaná „Žernovská šestistovka" jedenáctka s chutí dvanáctky.

A to nebude zdaleka všechno. Návštěvníci oslav se mohou těšit také na malování na asfalt, soutěže, projížďky na koních a v sokolovně bude výstava regionálních malířů. „Vrcholem večera bude jistě velký koncert Police Symphony Orchestra pod rozhlednou a den oslav zakončíme zábavou s kapelou Proradost," těší se Libor Mojžíš.

Dodal, že městys bude po celý den neprůjezdný a řidiči by měli věnovat pozornost dopravnímu značení. Parkování bude možné u rozhledny.