Jedná se o bývalé vojenské objekty za kostelem Nanebevzetí Páně. Zastupitelstvo města je zcela výjimečně jednotné – ve věznici vidí šanci pro Josefov. „Konečně by se našlo řádné využití pro vojenské objekty, které jsou prázdné. Vzniknou nová pracovní místa, budovy budou opraveny,“ říká Jiří Klepsa, starosta Jaroměře.

Reakce obyvatel však už tak nadšená není. Buď o plánech města vůbec nevědí nebo ostře protestují. „Věznice? Tady? To snad ne,“ nevěří Božena Slánská, obyvatelka Josefova. Žije zde už několik desítek let a pamatuje časy, kdy byla v pevnostním městě ještě ruská armáda. „Mělo to své klady i zápory, kterých bylo samozřejmě několikanásobně víc. Město mělo řád, byl zde pořádek. Tedy dokud se sovětští vojáci neopili v místních hospodách,“ vzpomíná. „Nechci se už znovu bát vyjít ven na ulici,“ dodává.

Jak bude zajištěna bezpečnost města, zatím zastupitelé přesně nevědí. „Jedná se pouze o budovy. Znamená to tedy, že bude mít kdokoliv přístup k oknům věznice, třebaže zamřížovaným?“ ptají se obyvatelé Josefova. Bezpečnostní úpravy kolem objektu totiž nepřipadají v úvahu.
„S využitím této budovy souhlasíme, ale v žádném případě tu nesmí stát nové zdi nebo ploty,“ ujasňuje Jan Čiháček, ředitel Národního památkového ústavu v Josefově. „Nejdříve záměr o využití budov jako věznice definitivně schválíme, pak teprve budeme jednat o tom, jak to bude v praxi vypadat,“ říká starosta.

Jak velká věznice bude a kolik delikventů se v ní zabydlí zatím není jasné. „Rádi bychom, aby se věznice postupně rozšiřovala jako stavebnice. Doufáme, že to nebude využití budov na pár let, ale na daleko delší období,“ dodává Jiří Klepsa.

Definitivní ano pro věznici bude vyřčeno během dalších dvou měsíců. Do té doby mohou obyvatelé Josefova doufat, že zastupitelé změní svůj postoj. (Markéta Volfová)

-DISKUTUJTE POD TÍMTO ČLÁNKEM
-VYJÁDŘETE SVŮJ NÁZOR