„Zapnu televizi a na spoustě kanálů běží různé kampaně, konference a rozhovory. Venku jsou všude billboardy s oběma názory, dokonce i na rodinných domech je možné vidět nápisy „odejít", „zůstat". Na náměstích v centru města se pořádají akce, lidé drží transparenty a snaží se přesvědčit ostatní," popisuje, jak toto téma číslo jedna hýbe celou zemí .

Podle mladé ženy jsou tamní obyvatelé zaplavení informacemi, co se stane, pokud Anglie zůstane, nebo naopak odejde. Několikrát do týdne nachází v poštovní schránce letáky vysvětlující pro a proti. Lidé to řeší ve frontách v obchodech, na ulicích, v restauracích…

„K otázce se vyjadřují i celebrity, jako například David Beckham. On osobně chce zůstat a sdílet problémy celé Evropy společně. Nejsem žádný politik a do problému hluboko nevidím, ale z mého pohledu, vše vzniklo na základě veliké migrační vlny utečenců. Z toho co slyším a vidím mi přijde, že by Británie byla velice ekonomicky zasažena, v případě opuštění Unie. A nejen ona, pocítila by to ekonomika celé Evropy," domnívá se mladá žena.

Podle Markéty Klemmové mezí nejčastěji diskutovaná témata patří případné zvýšení školného, poplatků za bydlení i dražší hypotéky. Vše zmíněné je už nyní v Anglii velice nákladné a s odstoupením z EU by náklady ještě stouply.

„Myslím, že tento fakt bude hrát velikou roli v rozhodování mladých lidí. Je tu hodně nezodpovězených otázek a nejistoty spojené s odstoupením," míní a dodává, že ať bude výsledek jakýkoliv, dnešek je pro Velkou Británii velkým dnem.

Přítel Markéty Klemmové je Brit a chystá se k volbám. Co zakroužkuje? To si prý ještě včera nebyl jistý. Podle Markéty říká, že je rád součásti Evropy, ale na druhou stranu je Anglie, jako pátá nejmocnější země světa, schopná být sama za sebe a být nezávislou zemí.

„Ptala jsem se ho, kdy bude vědět, pro co se rozhodne. Odpověď zněla, že asi až bude ve volební síni," popisuje jejich včerejší rozhovor a následně oba sledují další z mnoha televizních debat.