„Porotci hodnotí jednotlivé práce nezávisle na sobě a každý má jen svůj jeden hlas. Projekt tedy musí porotce opravdu přesvědčit a získat hlas aspoň od tří či čtyř z nich,“ uvedl předseda Obce architektů Oleg Haman.

Jednotlivé projekty byly představeny na prezentaci před porotou a k ní má Haman jeden zajímavý postřeh.

„Je velice zajímavé vidět, jak jsou architekti schopni i neschopni své návrhy představit. Mají na to deset minut, aby vysvětlili svou myšlenku. Ukazuje se, že je to někdy ukrutně málo,“ míní Haman k Grand Prix Architektů – Národní ceny za architekturu.

Zděná stavba s dřevěnými okny přirozeně respektuje hlavní rysy stavění v národopisné oblasti jižního Valašska.
Život na konci Česka lze jen závidět. I díky architektonickému skvostu

Už na první pohled je patrné, že ve finále není příliš návrhů z Prahy, není toho hodně ani v Brně, poskrovnu pak na západě a jihu Čech. „Projekty se přesunuly na sever k Liberci, hlavně ale na severní Moravu a hranici se Slovenskem. To je něco, co nikdy nebylo. A porota musí stavbu vidět, takže porotce čeká docela dost cestování,“ dodal Haman.

Také v letošním ročníku hodnotí přihlášené práce mezinárodní porota, která je složena z významných osobností v oblasti architektury. Předsedou je Francouz Jean-Pierre Carniaux (ateliér Ricardo Bofill Taller de Arquitectura RBTA). Ostatními členy pak Švéd Robert Schmitz (ateliér White Architekter), Němec Martin Rein-Cano (ateliér TOPOTEK 1), Slovák Michal Bogár (BOGÁR architekti) a Češko zastupuje Eva Le Peutrec (E-STUDIO).

Jaké je zastoupení projektů?

Novostavba - 16 projektů
Rodinný dům - 8 projektů
Rekonstrukce - 12 projektů
Interiér - 6 projektů
Krajinářská architektura a zahradní tvorba - 3 projekty
Urbanismus - 1 projekt
Architektonický design, drobná architektura a výtvarné dílo v architektuře - 4 projekty