Veřejnoprávní televize by měla být, krom jiného, měřítkem vkusu a elegance. To, co se kolem ní nyní odehrává, však nepřipomíná komorní drama, nýbrž řachandu ve stylu Prci prci prcičky.

Považme: Paní radní Hana Lipovská na so-ciální síti uráží generálního ředitele Petra Dvořáka. Ten, místo aby to přešel gentlemanským vtípkem, podává poněkud hystericky trestní oznámení. O to, zda má paní Lipovská zůstat v radě, se vadí čeští biskupové, kteří ji nedávno jako jeden muž navrhli. Tupení „nepřátel“ na Facebooku není navíc vynálezem jedné radní. Dávno před ní s tím přišli známí redaktoři veřejnoprávního média, kteří zde napadají politiky nebo si z nich tropí šašky. Je se co divit čtenářům, kteří odpovídali na dotazník Deníku, že chtějí zrušit koncesionářské poplatky? Opravdu máme za tohle posílat 135 korun měsíčně?

Martin Komárek.
Stísněné otázky v mezidobí

Buďme však féroví. Křepčení kolem „bedny“ neodráží její obsah. A nejde jen o to, že si ČT drží vysokou sledovanost. Její zpravodajství v době pandemie sice možná ukazovalo až příliš tyčinek v nose, ale dávalo lidem orientaci. Nabídka pořadů je široká a původní tvorba sice nesnese srovnání s Netflixem, ale je většinou solidní. Některé vědecké a technické pořady naopak světová měřítka skoro snesou. A mezi středoevropskými veřejnoprávními televizemi je ta naše určitě hvězdou. V čem je problém? Od velké stávky, tedy už dvacet let, žije ČT v nenormálních poměrech. Politici ji považují za politického hráče a bojí se jí. Někteří čelní redaktoři politiku skutečně trochu hrají, i když by to v životě nepřiznali – a pomsty sněmovny se přehnaně obávají. Generální ředitel mezitím až dosud tančil na hraně popravčí sekyry. A rada mu kryla záda. Teď mu paní Lipovská do zad vpadla a on reaguje prudkým protiútokem.

Co s tím? Před volbami to doporučení zní poněkud šíleně, je však jediným řešením: Všichni účastníci komedie by se měli převléci do elegantních šatů a zasednout ke kulatému stolu za zavřenými dveřmi. Směšná veřejná konfrontace neškodí jen jim, ale hlavně veřejnoprávním médiím.