Vláda udělala množství chyb. A ty nás přivedly do katastrofální situace. Denně se covidem infikuje a umírá na něj v poměru k počtu obyvatel pořád nejvíc lidí na světě. Současná uzávěra je hrubý nástroj, ale funguje. Opozice vyčítá: vláda žádné jiné nástroje nemá. Jenže ony neexistují.

Ivan Bartoš či Petr Fiala volají po návratu dětí do škol. Kritizují uzávěru okresů. Jistě, nejsou asi sami, komu došlo, že si to lidé přejí. A správný politik přeci oslovuje voliče, když chce jednou vládnout. Jenže jak mohou vládnout lidé, kteří si nedokážou spočítat dvě a dvě?

NKÚ: Na jaře byl zmatek. Ale kdo může za covidovou mornu?

Pokrytecky si stěžují, že na jednání nebyl ministr Plaga a oni se nedověděli termín, kdy začnou fungovat školy. Jenže ani pan Plaga, ani nikdo jiný to nemůže zaručit, dokud nebude nově nakažených o tisíce méně denně. Cožpak si budoucí adepti na premiéra už nepamatují podzim, kdy právě příliš dlouho otevřené školy výrazně přispěly k děsivému šíření epidemie?

Vláda si zaslouží kritiku za chyby a zmatek, i za nedostatečné kompenzace pro poškozené. Ne však za to, že v zoufalé situaci uzavřela zemi. Tak jako rozumnější vlády civilizovaných zemí dříve. Chyby vždy spočívaly v předčasném uvolňování a bezstarostnosti. Pokud jsou opoziční lídři zodpovědní politici a slušní lidé, musí, byť se zaťatými zuby, své rozhodnutí přehodnotit. Nouzový stav totiž nepotřebuje Babišova vláda, ale země, kterou chtějí spravovat.