Zítra se bude ve sněmovně hlasovat o nedůvěře Babišově vládě. Zda mu bude vyslovena, záleží na postoji komunistů. Pravicová opozice se tváří, že je jí to jedno, byť je to pikantní paradox. Prezident Miloš Zeman potvrdil, že tak, nebo onak, do voleb dovládne Babišův kabinet. Pravicová opozice se tváří, že je jí to jedno, byť tím její úsilí zcela pozbývá smyslu. Tedy kromě toho, že si připíše zářez na pažbě v předvolební kampani. Nabito má.

Policie navrhla obžalobu premiéra Babiše v kauze Čapí hnízdo. Státní zástupce rozhodne, zda věc půjde před soud. Agrofert potvrdil, že Babiš bude zapsán jako koncový příjemce výhod tohoto holdingu a jeho dceřiných firem. Zareagoval tak na novou legislativu o evidenci skutečných majitelů. „Je důležité rozlišovat skutečnost, že Andrej Babiš sice má prospěch, ale Agrofert a jeho firmy neovládá a neřídí,“ uvedl mluvčí firmy Karel Hanzelka. Takže Babišovi je úplně jedno, zda se mu na účet připíše koruna, nebo milion? A jako premiér se to nesnaží nijak ovlivnit?

Kateřina Perknerová
Vstup nepovolaným zakázán

Opozice je přesvědčena, že to tak není, a považuje celou záležitost za skandál, který poškozuje dobré jméno České republiky. Má zkrátka dost munice na celodenní tepání vlády a jejího šéfa. Možná i na její shození.

Zřejmě si ale příliš neláme hlavu tím, jak to budou vnímat voliči. Podle čerstvého průzkumu Medianu ztratil blok Pirátů a STAN tři body a před hnutím ANO už má jen jednoprocentní náskok. Koalice Spolu je třetí.

V centrále ANO si mohou mnout ruce. Místo společného tahu na Strakovku ODS prosazuje jako budoucího premiéra Petra Fialu, protože Pirát Bartoš prý na to nemá. Kdekdo také prorokuje, že po Feriho skandálu se koalice ODS, KDU-ČSL a TOP 09 rozpadne ještě do voleb. Bude-li opozice takhle perlit i v době, kdy ANO naplno rozjede svůj propagandistický vlak, dá se předpokládat, že na podzim usedne v premiérském křesle opět Andrej Babiš, ať už obžalovaný, nebo ne, ve střetu zájmů, či bez něj. Voliči prostě dají přednost starému známému před jurodivou rozhádanou opoziční partou.