Hnutí ANO bezkonkurenčně vede s 32 procenty. Na stříbrném stupínku se usadili Piráti s 18 procenty a na bronzovém ODS s třinácti. Dále už to je jeden velký otazník a balancování nad propastí. Ze zbývajících šesti parlamentních stran si nejlépe vede STAN se šesti procenty.

Opozice hledá (marně) lídra. Nebo čeká na Mináře?

V této situaci ohlásili otcové zakladatelé TOP 09 Karel Schwarzenberg a Miroslav Kalousek, že už nebudou usilovat o poslanecký mandát. Schwarzenberg z věkových důvodů definitivně, Kalousek uvidí. Jedovatý škarohlíd by asi poznamenal, že oba opouštějí potápějící se loď, aby neodcházeli s cejchem poražených.

Jednoho z nejvýraznějších a nejschopnějších polistopadových politiků, jakým Kalousek bez ohledu na tábor jeho odpůrců je, bych z takové přímočaré nízkosti nepodezírala. Poodstoupení do stínu sám zdůvodňuje tím, že se chce ze zákulisí pokusit o integraci protibabišovských sil, aby sesadil suveréna domácí politické scény. Jen předvolební (a pochopitelně povolební, ale o tu aktuálně nejde) koalice podle něj znamená šanci.

Vláda versus Karvinsko

S tím lze souhlasit. Otázka je, koho bude chtít přemlouvat a přesvědčovat o potlačení vlastního ega. Pokud ODS a lidovce, má naději na úspěch. Naopak o Piráty, ale ani o Starosty by se pokoušet neměl, neboť ti daleko lépe ladí spolu než s vyhraněnou pravicí. Zvolená mise i tak bude možná Kalouskovou nejtěžší.