Nové baroko, které balancuje na hraně vkusu a kýče, má v sobě značnou dávku nadsázky. Kouzlo se mu ale rozhodně upřít nedá. Stačí, když si vybavíte slavnou průhlednou plastovou židli Louis Ghost, kterou ve stylu Ludvíka XV. navrhl slavný Philippe Starck.

"Mám rád jednoduchý a účelný design. Takový je i náš obývák," říká Martin Šonka
Jak bydlí pilot Martin Šonka: letecké křeslo i starožitné hodiny po babičce

Novodobé baroko především vyzdvihuje charakteristické barokní prvky, třeba oblé křivky u nábytku a doplňků nebo florální motivy na textiliích a tapetách.

Typickým kusem jsou sofa a lenošky, respektive chaise longue. Sedačky tvarově kopírují barokní nábytek, ale mají daleko divočejší barevnost a také lehce zdeformované proporce. Ve srovnání se svým historickým předobrazem jsou obvykle buď výrazně nižší, nebo mají naopak předimenzovaná záda. Další možností jsou sedačky velmi jednoduché, ryze současné, ale posazené na barokní profilované podnoži.

Vsadíte-li na ornamenty na tapetách či polštářích, pak by měly být například květinové, avšak stylizované do geometrických křivek a jednoduchých obrazců.
Opojné art deco. Jak dát svému bydlení nádech jazzu a charlestonu

Tento styl se skvěle uplatní také na konzolových stolcích, komodách nebo židlích. Pokud si nějaký extravagantní solitér pořídíte, neměl by se stát osamoceným výkřikem do tmy. V interiéru ho podpořte dalšími kousky nebo doplňky v podobném duchu.