Tři Češi, tři Poláci a jeden Slovák měli podle obžaloby během jara a léta minulého roku vyrobit z běžně dostupných léčiv stovky až tisíce gramů pervitinu a sami jej poté prodávat. „Pervitin jsem kupoval vždy tak jednou do týdne výhradně pro mou potřebu. Dohromady ho mohlo být za dvacet tisíc,“ řekl včera jeden ze svědků před senátem.

Na řadě také odposlechy

Hlavní líčení bude probíhat do čtvrtka a během něho mají být vyslechnuti kromě svědků také soudní znalci z oblasti psychiatrie a psychologie a toxikologie. „Během středy a čtvrtka plánuji rovněž přehrání policejních odposlechů telefonických rozhovorů obžalovaných. Vynesení rozsudku ovšem považuji za velmi nepravděpodobné,“ uvedl předseda senátu Miloslav Ježek s odvoláním na složité důkazní řízení.

To komplikuje i množství omluvenek ze strany svědků, nebo jejich cizí státní příslušnost. „Soud nemá mechanismus, jak předvést cizí státní příslušníky ke svědecké výpovědi před senát,“ poznamenal Miloslav Ježek.

Obžalovaní, kterým hrozí až patnáctiletý trest, podle státního zástupce prodávali drogu nejen po celém území východních Čech, ale organizovali také vývoz pervitinu na Slovensko či do Německa.

„Někteří obžalovaní se k trestné činnosti doznali, avšak popírají rozsah obžaloby,“ popsal státní zástupce Jan Vodička.