Informovala o tom mluvčí krajských hasičů Vendula Horáková. Do přehrady se dostal přítokem Divoké Orlice ze společnosti ŽIVA zemědělská obchodní z Klášterce nad Orlicí. Případ vyšetřuje odbor životního prostředí v Žamberku.

"Zatím nevíme, jak byl odborný zásah účinný, a zda nebudou potřebná další opatření. Odborníci ze životního prostředí jsou stále na místě," řekl starosta Žamberku Tomáš Kalous.

Společnost, která nehodu zavinila, se zabývá zemědělskou produkcí i prodejem a servisem zemědělských strojů. Dosud nemá tušení, jak se vyjetý olej do řeky a následně do přehrady dostal, řekl místopředseda představenstva Jindřich Kalous. "Ani zatím nevíme, kolik látky vyteklo," uvedl.

Aby se ropná skvrna o velikosti 20 krát 20 metrů nešířila, hasiči umístili do přehrady norné stěny o celkové délce 175 metrů a skvrnu posypali sorbentem.

"Hasiči odebrali vzorky, které potvrdily, že se jedná o ropnou látku, s největší pravděpodobností o vyjetý olej. Na hladině bylo nalezeno několik kusů mrtvých ryb, dosud ale nebylo potvrzeno, že k úhynu ryb došlo v souvislosti s ropnou látkou," řekla Horáková.

Hasiči budou odstraňovat následky ještě dnes. Norné stěny zůstaly položeny na hladině přes noc, dnes hasiči sbírají sorbent nasáklý ropnou látkou, umístí ho do sudů a ve specializované firmě bude látka zlikvidována, řekla Horáková.