Informace ale novinářům na místě nechtěli sdělovat, protože vyšetřování má svou osnovu. Z útržků slov, která byla slyšet ze skupinky oddělené od veřejnosti červenobílou páskou, lze vytušit, že zřejmě šlo o problém s neotevřeným padákem.

Na místo se dostavil i předseda Klubu vojenských veteránů Chrudim Stanislav Rychlý. „V sobotu 21. červencejsme se ještě domlouvali na organizaci zářijových oslav výročí naší organizace. Ještě než nastupoval do letadla, hovořil prý se svou paní. Teď jsem s ní mluvil,“ sdělil policejnímu vyšetřovateli Rychlý.

Zdůraznil, že zesnulý parašutista byl ve velmi dobré fyzické kondici. „Ujet sto kilometrů na kole pro něj nebyl problém. Byl aktivním výsadkářem,“ přiblížil sportovní zdatnost svého kamaráda.

„Šlo o pád muže s padákem, kvůli rozsáhlým zraněním nepřežil. Případ je dále v šetření,“ uvedl major Ivan Pitra ze služby kriminální policie a vyšetřovaní.

Inspektor parašutismu, který na místě zkoumal příčiny zřícení parašutisty, nepotvrdil, že se muži neotevřel padák. „V tuto chvíli to nejsem schopen říct. V každém případě je to velká tragédie,“ poznamenal před odjezdem z místa.

Padák v barvách české vlajky byl odvezen k dalšímu zkoumání. Experti, kteří musí zjistit příčinu pádu, tento materiál po ukončení své práce s největší pravděpodobností zničí. „Zpátky se už nevrací, nebylo by to morální,“ poznamenal jeden z přivolaných odborníků na parašutismus.

Smrtelný pád zkušeného parašutisty šokoval město

CHRUDIM - Člen Aeroklubu Chrudim byl zdatným sportovcem, měl za sebou stovky seskoků. Kamarádi jsou v šoku.

Proč se čtyřiašedesátiletý Chrudimák J.K. v sobotu 22. červenceodpoledne při seskoku padákem zabil, zjišťovali inspektor parašutismu i policisté. Rozbité tělo pokladníka Aeroklubu Chrudim leželo přímo vedle jednoho z Popperových domů v sídlišti Víta Nejedlého.

Kolega a přítel z aeroklubu Vladislav Musílek neskrýval smutek nad obrovskou ztrátou. „Je to hrozná tragédie, vůbec netuším, co se Jindrovi mohlo stát. Měl za sebou stovky seskoků,“ kroutil hlavou. Zprávu o úmrtí kamaráda mu volali přímo z letiště, a tak se vydal na místo neštěstí. Tělo už zakrývali policisté černou plachtou, pod kterou byly vidět barevné díly padáku.

„Vidím rozložený záložní padák, zřejmě za něj zatáhl, ale on se nerozložil. Snad se příčinu od vyšetřovatelů dozvím,“ řekl smutně Musílek. Sám před lety viděl pád parašutisty v Prostějově, kde se konala ukázka seskoků pro školy. Netušil, že se s podobným případem setká u svého přítele. Tělo muselo zůstat na místě do příjezdu inspekce. Podle odhadu letělo z výšky 1200 metrů asi patnáct vteřin.