Jak uvedl v obžalobě státní zástupce Jan Vodička, organizovaná skupina mužů vyráběla vloni z volně dostupných léčiv pervitin. Vůdčí osobou byl polský občan žijící u nás Grzegorz Loknicki. Ten dával pokyny k nákupu chemikálií, zajišťoval varné sklo a také se sám podílel na výrobě drogy. Tři obžalovaní muži společně s občanem Spolkové republiky Německo, jehož účast u soudního líčení se nepodařilo zajistit, navíc distribuovali pervitin i do Německa a na Slovensko. „Výroba pervitinu probíhala v rodinných domech obžalovaných, zejména v Želkovicích v garáži a v Hřibsku na Královéhradecku. Droga pak byla prodávána prakticky na celém území východních Čech,“ uvedl státní zástupce.

Část pervitinu skupina vyvážela ukrytou v osobním automobilu i na Slovensko a do Německa, když přesné množství vyrobené drogy se kriminalistům nepodařilo zjistit. Podle Vodičky šlo celkem o desítky případů výroby a prodeje pervitinu, kdy mohlo jít o stovky až tisíce gramů. Obžaloba se opírá o doznání některých obžalovaných. „Soudu budu překládát i telefonické odposlechy,“ řekl Vodička.

Výslechy obžalovaných jsou u soudu naplánovány do středy. Jako první včera vypovídal Ivan Cenkner. Přiznal, že do želkovické varny přinesl dvakrát léčiva, z nichž obdržel polovinu vyrobené drogy. „Použil jsem ji jen pro svou potřebu. Co se stalo s druhou polovinou, nevím,“ tvrdil Cenker u soudu.
Třem obžalovaným hrozí u krajského soudu 10 až 15 let vězení, zbývajícím tresty od dvou do deseti let.